CFT – Conformel Fuel Tank / Gövde Üzeri Yakıt Tankları

Roketsan-ATMACA-Banner

(Bu içerik SavunmaSanayiST.com’a aittir. Kaynak belirtilmeden kullanılması halinde hak talebinde bulunulacaktır.)

ABD’nin uçakların harekât yarıçapını artırmak için bulduğu pratik çözüm. Zamanında çeşitli operasyonlarla edinilen tecrübe ileuçağın çevikliğini olabildiğince az etkileyecek fakat olabildiğince fazladan yakıt taşıyacak kolay takılıp çıkarılabilecek bir sistem gereksinimi ortaya çıkmış. Bugün özellikle F-16 uçağı başta olmak üzere F-15 ve F-18 uçakları, Rafale ve EF-2000 uçakları da dahil çok büyük iş görüyor.Uçakların gövde üzerine yerleştirilen uçak tipine göre farklı kapasitelerde olan ek yakıt tankları ile uçakların havada kalış süresi dolayısıyla harekat yarıçapını artırabiliyor ya da kanat altlarına takılan Harici yakıt tankları (Drop Tanklar) yerine bomba takılmasına imkan vererek uçakların bir defada normalden daha fazla mühimmat taşımasına olanak sağlıyor.

STM Banner

Farklı tipteki uçaklar için CFT kapasiteleri:

F-15C Eagle/F-15E Strike Eagle için:849 gallon yani3,2 ton,

F-16C/D Block 50/52+, F-16E/F Block 60 and F-16I Sufa için: 450 gallon yani 1,7 ton,

F/A-18F Advanced Super Hornet için: 420 gallon yani 1,6 ton,

EF-2000 için: 400 gallon yani 1,5 ton,

Rafale için: 300 gallon yani 1,1 ton ekstra yakıt sağlıyor.Başta dediğim gibi, Bu CFT’ler özellikle F-16 lar için büyük bir kuvvet çarpanı görevi görüyor. Nedeni ise F-16 uçağının dahili yakıt kapasitesinin çok sınırlı bir miktarda olması. Uçak yalnızca 7000 libre yani 3,2 ton yakıt alabiliyor. Bundan dolayı (artık gözümüzün alıştığı hatta artık uçağın sökülemeyen bir parçası gibi algılanabilecek şekilde) kanat altlarına harici yakıt tankları (genelde 370 gallon yani 1,4 tonluk takılır) takılıyor. CFT sayesinde ise bu kanat altına takılan tankların takılmasına gerek kalmıyor. CFT ve gövde altına takılacak bir harici tank (genelde 300 gallon yani 1,1 tonluk takılır) ile yine kanat altına 2 tank takıldığında elde edilen yakıt seviyesi ile aynı yakıt seviyesi elde ediliyor.Bu sayede yakıt tankı takmak için kullanılan yükleme istasyonları boşa çıkıyor ve o istasyonlara fazladan bomba takılabiliyor.Bunun yanında ihtiyaca göre kanat altlarına yine yakıt tankı takılarak ve gövdeye bu CFT ler entegre edilerek klasik yüklemeye rağmen uçağın menzili ve harekat yarıçapı önemli ölçüde artırılabiliyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD eski model F-15C savaş uçaklarına havada kalış süresini artırmak için bu tankların takılıp kullanılabileceği bir modernizasyon projesini yakında hayata geçireceğini açıklamıştı.


Abdullah Bekci       Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu