ALTAY Tankı eskidi mi?

Roketsan-ATMACA-Banner

2008-2012 yıllarında tasarlanan ve 2018 yılında seri üretim sözleşmesi imzalanan ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın, seri üretim süreci başladı. Tasarım aşamasının tamamlanmasından bu yana ALTAY Projesinde, 8 yıllık bir süre geçti. ALTAY, bu sürede yapılan değişiklikler ile hangi yetileri kazandı, bu zaman diliminde meydana gelen teknolojik gelişmeler ALTAY’ı ne kadar geriye attı, ALTAY tankı eskidi mi gibi sorulara bu yazımızda yanıt arayacağız.

İlk olarak güç grubundan bahsedelim. V12 tip 26 litre hacimde, transmisyon ile birlikte 5.5 metreküp hacim, 2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenme, common-rail enjeksiyon sistemi, 5 ileri – 3 geri vites geçişine sahip olması planlanan ALTAY, yaşanan güç grubu problemleri ile şimdilik bu konuda bir belirsizliğin içinde. Motor tedariki konusunda bir ülkeyle önemli bir noktaya gelindiği, geçtiğimiz günlerde açıklayan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ayrıca gerçekleşmemesi halinde B ve C planlarının da olduğunu dile getirmişti.

STM Banner

TSK, tankın hareket ve manevra kabiliyetinin oldukça iyi olmasını istemekte ve bu durum yetkililer tarafından göz önüne alınmaktadır. Motorun ne olacağı konusunda birçok dedikodu bulunuyor olsa da resmi açıklama ile motorun belirlendiği duyurulduğunda, tekrardan motoru inceleyeceğiz.

Ateş gücüyle devam edelim. ALTAY, ilk olarak L55 topunun MKE tarafından lisans altında üretilmiş versiyonunu kullanacaktı fakat yaşanan gelişmelerle bu durum değişti. K2 tankında da Güney Kore tarafından bu top kullanılmaktadır. Öncelikle Güney Kore, L55 topunun lisansını aldı, kendine göre bir takım iyileştirmelerde bulundu ve daha sonra biz, Güney Kore’nin üretmiş olduğu yeni topun lisansını aldık ve bir takım kendimize göre iyileştirmeler ile ürettik. Kısaca süre gelen zaman içerisinde ALTAY’ın ateş gücünün temelini oluşturan 120mm’lik top yerlileştirildi. ALTAY, STANAG 4385 uyumlu tüm mühimmatları atabilecektir. Bunlardan en etkililerinden birisi olan Rheinmetall DM63 mühimmatı ile 1100mm RHA zırh delme kapasitesine sahiptir ki bu değer, NATO tanklarının ulaşabildiği en yüksek değerdir. MK,E lisans altında Alman mühimmatların üretimini yapmaktadır. Ayrıca yerli mühimmat üretimi için de önemli faaliyetleri mevcuttur.

ROKETSAN tarafından da İsrailli LAHAT muadili olan TANOK 120mm Lazer Güdümlü Füze geliştirilmektedir. T2 konfigürasyonu ile ALTAY’a kazandırılması planlanan TANOK ile ALTAY, tandem HEAT başlığı ile ihtiyaç halinde, hareketli zırhlı unsurları tam isabet ile etkisiz hale getirebilecektir.

Ek olarak ALTAY tankı, meskûn mahal ve ateş destek ihtiyaçlarına yönelik olarak uzaktan komutalı silah sistemi  (40 mm Bombaatar) ve 7.62 mm kule makinalı tüfeğine de sahiptir. (ASELSAN SARP)

ALTAY Tankı

Atış Kontrol Sistemi olarak ASELSAN Volkan-3 kullanacak olan ALTAY tankı, Fransız Leclerc tankında bulunan en yüksek yüzdeye sahip atış kontrol sistemini yakından takip etmektedir. Sabit ve hareketli hedefleri gece-gündüz farketmeksizin yüksek isabetle vurabilmektedir. Volkan-3 sistemi, sürekli kendini geliştirerek, her koşulda ihtiyaç duyulan ateş desteğini en isabetli şekilde sağlayabilmektedir.

ALTAY tankının bekasına gelirsek; Roketsan Bor-Karbür esaslı kompozit zırha sahip ALTAY tankı, hem aktif hem pasif zırh olarak oldukça dayanıklı ve efektifliği yüksek zırhı ile göz kamaştırmakta ve rakiplerini korkutmaktadır. Tasarım aşamasının ardından geçen zaman diliminde ALTAY’ın zırhında birtakım önemli iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. Bunlardan en önemlisi, zırhın seramik yapısının tokluluğu geliştirilerek yüksek enerjili sabotlara karşı etkinliği arttırılmış olmasıdır. Bir diğer önemli çalışma ise Leopard 2A7 tankının da sahip olduğu HEAT direnci çok yüksek bir kaplama üzerine. Bu çalışma hakkında daha fazla detay verilmediği için ne aşamada olduğu bilinmemekte fakat terör operasyonlarında sıklıkla canımızı sıkan ATGM tehditlerine karşı ALTAY’ın hayatta kalabilirliğini önemli ölçüde arttıracaktır.

Suriye’de sıkça gördüğümüz hidrolik taret sistemine ait sıvının yüksek patlayıcılı anti-tank HEAT mühimmatlar tarafından isabet alması sonucu yanmasına karşılık, ALTAY tankı elektrikli kule sistemine sahiptir ve böyle bir olasılığı devre dışı bırakmaktadır.

Elektronik beka sistemlerine bakacak olursak ALTAY; Lazer Uyarı Sistemi, Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemi, 360˚ Durumsal Farkındalık Sistemi YAMGÖZ, Nükleer ve Kimyasal Tehdit Algılama Sistemi ve Yaşam Destek Sistemi’ne sahiptir. ASELSAN tarafından sağlanan bu sistemler tankın bekasını bir üst kademeye çıkartmaktadır.

bor karbür ile ilgili görsel sonucu

Aktif Koruma Sistemleri‘ne gelirsek; ALTAY tankının sahip olacağı AKKOR Hard-Kill AKS sistemi; Trophy HV, Iron Fist, Afghanit gibi birinci sınıf sistemler arasında yer almaktadır. Testlerde oldukça yüksek bir başarı sergilemiştir. AKKOR sistemi de sürekli olarak başarı yüzdesini arttırmak amacıyla geliştirilmeye devam etmekte ve ALTAY’a kavuşacağı gün için hazırlanmaktadır. ALTAY tankı bu alanda da en iyisi olmasa da birinci sınıf bir sisteme sahip olacaktır.

Ä°lgili resim

ALTAY’ın Reaktif Korumasına gelirsek; ALTAY tankında kullanılmak üzere Roketsan tarafından Roketsan ERA çalışılması yürütülmektedir. Roketsan tarafından yapılan açıklamalara göre şirket, yüksek patlayıcılı anti-tank mühimmatlarına karşı (HEAT) efektifliği ve önleyiciliği çok daha yüksek bir reaktif zırh üretmektedir. Ülkemiz ihtiyaçları, Ortadoğu’da gerçekleştirdiğimiz operasyonlar ve asimetrik harpte maarruz kaldığımız tehditler göz önüne alındığında ATGM’ler, ALTAY’ın baş düşmanlarından birisi olacaktır. Bu yüzden ALTAY, yarı-defans tankı olarak yüksek reaktif korunmaya sahip olmak zorundadır. Bu zorunluluk, ROKETSAN tarafından yerli imkanlar ile giderilmektedir. Rus Advanced Relikt kadar ağır olmayan ROKETSAN ERA, tandem başlıklara karşı ağırlığına nazaran oluşturduğu geçici zırh etkisi ile önemli bir koruma sağlamaktadır.

Motor bölgesini korumak için gerekli olan esnek katmanlı kafes ağı da Roketsan BKM tarafından üretilip ALTAY tankına entegre edilecektir.

Özetlemek ve yorumlamak gerekirse ALTAY; Leopard 2A6/7, K2 Black Panther tanklarının sahip olduğu delme kapasitesine benzer bir değerde deliş kabiliyetine sahiptir. Stabilizasyon ve atış kontrol sistemleri özelinde ise zirveyi yakından takip etmektedir. Pasif korunmada Leopard 2A6/7 tanklarından oldukça etkilenilmiş olsa da bor-karbür içerikli, özgün kompozit zırhı ile istatisklere bakıldığında tankların en çok isabet aldığı bölgelerde geçilmez bir kale gibidir. Ağır bir zırhının olduğunu ve 1500 beygirlik bir motora sahip olacağını düşünürsek kendini tam anlamı ile pasif korunma ile koruyamayacaktır. Bu durumda ise devreye ROKETSAN ERA, ASELSAN AKKOR ve ASELSAN tarafından geliştirilmiş elektronik beka sistemleri devreye girerek ALTAY’ı günümüz tankları arasında en güvenilir tanklardan birisi konumuna getirmektedir.

ALTAY, dünyanın en etkili tanklarından birisi olacak olsa da bizim için en iyisidir. En iyi tank, üzerinde hareket edeceği jeolojik yapının, bulunacağı coğrafyanın ve hizmet edeceği ordunun gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayan tanktır. ALTAY; Trakya’da, Ilgaz Dağları’nda, Toroslar’da, engebeli Doğu Anadolu’da, İç Anadolu Bozkırları’nda başarılı olmak üzerine tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Ülkemizin ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önüne alındığında rakipsizdir. Umarız ki en kısa sürede envantere alınır.


Yazar: Yusuf Metin         Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu