ALTAY, Leopard 2A6, Merkava IV ve Abrams’a karşı UMTAS, Hellfire, Spike NLOS ve ATAKA!

Roketsan-ATMACA-Banner

Bu yazımızda Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail’in sahip olduğu en iyi tank ve anti-tank füzelerini karşılaştırıyoruz. Yukarıdaki ülkelerin en iyi tanklarına, mürettebatın bulunduğu kısımlara yine bu ülkelerin sahip olduğu en iyi ATGM füzeleri ile atışlar yaparak karşılaştırma yapıyor ve kağıt üstünde, elimizdeki verilere göre teorik olarak yorumluyoruz.

(UMTAS: Türkiye, Hellfire 2 Romeo: Yunanistan, Spike NLOS: İsrail, 9M120M ATAKA: Mısır)

STM Banner

ALTAY (Türkiye)

Altay tankı ön taret yanak bölümünde 1000 mm kalınlığında plastik destekli seramik ve bor-karbür içerikli NERA temelli kompozit zırha sahip. HEAT füzelerinin yüksek ısıyla zırhı eriterek delmesine karşı erime sıcaklığı çok yüksek olan seramik ve bor-karbür malzemeleri oldukça yüksek korunmaya sahip. Efektif değerini tam olarak bilemesek de Spike NLOS, Hellfire 2 Romeo ve 9M120M füzelerine karşı direnç göstererek bu füzeleri rahatlıkla durduracak efektifliğe sahip.

(Bu karşılaştırmada ALTAY henüz envanterde olmadığı için istisna. 2019’den itibaren envantere girmesi planlanıyor.)

Ön gövdede tıpkı ön taret yanak bölümünde olduğu gibi 800 mm kalınlığında plastik destekli seramik ve bor-karbür içerikli NERA temelli kompozit zırh bulunmaktadır. Açısız olan kısımda kalınlık 800 mm iken aşağıya indikçe 400 mm ‘ye kadar düşmektedir. Bunun sebebi sürücü pedallarının orada bulunması ve sürücünün o bölgede alana ihtiyaç duymasıdır. Bu şekilde kalınlık azalmadığı taktirde sürücüyü geriye çekmek yani tankı uzatmak gerekmekte dolayısıyla da tank fazlasıyla ağırlaşacaktır. Altay tankı yarı-defans tankı olduğu için oldukça iyi bir HEAT korumasına sahip. Ne 9M120M ne Spike NLOS ne de Hellfire 2 Romeo füzeleri 800mm kalınlık bulunan bölgeden Altay tankını delemeyecektir.

Altay tankının yan gövde zırhı da Leopard 2A6 gibi M1A1 Abrams gibi sol ve sağ üst ön taret bölümde çok yüksek HEAT direncine sahip olup bu bölgeden kesinlikle delinmeyecektir. Geriye kalan yan taret zırhından ise delinecek olsada mühimmat deposunda sahip olduğu Blast Door (Balistik Kapı) teknolojisi sayesinde mürettebat, yangın tüm tankı saramadan rahatlıkla tankı tahliye edebilmek için fırsat bulabilecek ve burunları bile kanamadan tanktan çıkacaktır. Yan gövdede ERA bulunan kısımlarda ise hem boşluklu zırha hemde ERA (Explosive Reactive Armor) sahip olup HEAT mühimmatlara karşı oldukça etkin olan 2 önemli teknolojiden de yararlanmaktadır. Roketsan ERA kullanacak olan Altay tankı Roketsan’ın özellikle HEAT mühimmatlara karşı daha etkili olarak geliştirdiği reaktif zırh kullanarak tandem başlığa sahip olmayan ve tandem başlığa sahip olsa da ortalama deliş değerine sahip olan ATGM’lere karşı başarıyla direnç göstererek delinmeyecektir fakat ATGM’lerin enlerinden olan Spike NLOS, Hellfire 2 Romeo ve 9M120M ATAKA füzelerine karşı (Bu füzeler hem tandem başlığa hemde yüksek deliş değerine sahip olduğu için.)diğer tüm modern tanklar gibi direnç gösteremeyecektir.

altay ana muharebe tankı ile ilgili görsel sonucu

Altay tankının üst taret yani tavan bölümü ise diğer modern tanklar gibi 30-40 mm’lik oldukça ince bir zırha değil 150 mm’lik bir 4140 çelik (RHA) zırhına sahiptir. Burada mühendislerimiz 9M120M ATAKA, Spike NLOS, Hellfire 2 Romeo gibi füzelere karşı tavan zırhı direnç gösteremese de 30 mm’lik GAU-8 Avenger topu taşıyan A-10 Thunderbolt gibi tank katili olan uçaklara karşı direnç göstermesi için daha kalın bir zırh tasarlamıştır. GAU-8 Avenger topu attığı 30 mm’lik zırh delici mühimmatlar ile 90 derecelik bir isabet halinde 150 mm delebilmektedir. Altay tankı A-10 uçağı tarafından isabet alsa bile eğik açıyla isabet alacağı için 150 mm’den daha fazla delinmeyecek ve mürettebatını koruyacaktır. Hem bu tanklar hem diğer modern tanklar içerisinde Altay tankı sahip olduğu tavan zırhı ile ön plana çıkmaktadır.

Leopard 2A6 (Yunanistan)

Leopard 2A6 tankları ön taret yanaklarında 2300 mm’ye varan HEAT korumasına sahip. Ortalama bir patlayıcılı reaktif zırhın tandem başlıklı HEAT füzelere karşı 500 mm’lik bir koruma sağladığını düşünürsek ne UMTAS, ne Spike NLOS ne Hellfire 2 Romeo ne de 9M120M (ATAKA-M) füzesi Leopard 2A6 tanklarını taret ön yanak bölümünden delemeyecektir.

Leopard 2A6 tankları sürücüsünü korumak için ön gövdede açısız bölümde 863 mm’lik bir HEAT korumaya sahip. UMTAS ve 9M120M (ATAKA-M) füzeleri bu bölgeden Leopard 2A6 tanklarını delebilecekken Hellfire 2 Romeo ve Spike NLOS füzeleri delemeyecektir.

Leopard 2A6 tanklarının yan zırhı da diğer tüm modern tanklar gibi oldukça azdır. Her ne kadar sol ve sağ üst ön bölümü delinemeyecek olsa da diğer yan bölgelerden delinecektir. Tek başlıklı ve düşük deliş değerlerine sahip anti-tank mühimmatlarına karşı önlemler alınmış olsa da ATGM’lerin enlerinden olan UMTAS, Spike NLOS, Hellfire 2 Romeo ve 9M120M füzelerini durduramayacaktır.

Üst taret bölümünden ise tüm füzeler ve A-10 Thunderbolt uçakları gibi tank katili olan uçaklar sahip oldukları 30 mm’lik toplar ile Leopard 2A6 tanklarını delebilecektir. En zayıf kısım olarak üst taret bölümü göze çarpmaktadır.

Ä°lgili resim

M1A1 Abrams (Mısır)

M1A1 tankları ön taret yanaklarında 1500 mm’ye varan HEAT korumasına sahiptir. UMTAS ve 9M120M füzeleri M1A1 Abrams tankları ön taret yanaklarından delebilecek güce sahip değil. Tankların en yüksek korunmaya sahip olduğu bölge ön taret yanak bölümleridir. Sahip olduğu Chobham level2 seyreltilmiş uranyum içeren (Depleted Uranium) kompozit zırh sayesinde en yüksek HEAT korumasına sahip tanklardan birisidir.

M1A1 Abrams tankları sürücüsünü korumak için açısız fakat oldukça dayanıklı ön gövde zırhına sahiptir. Ortadoğu gibi asimetrik harbin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde başarıyla mücadele edebilmesi için HEAT koruması oldukça yüksektir. Sürücü optiğinin bulunduğu bölgede 800mm’ye yakın bir korumaya sahip olsa da diğer ön gövde bölümlerinde yer yer 1500 ile 2200 mm arası korumaya sahip. Sürücü optiğinin bulunduğu bölümden UMTAS ve 9M120M füzesi tankı delebilecek ve sürücüyü öldürebilecek olsa da diğer bölümlerden hiçbirisi delemeyecektir.

M1A1 Abrams tankları yan bölgesinde ise sol ve sağ üst ön taret bölümünde 2000 mm’lik bir korumaya sahip ve bu bölümden hiçbir ATGM’ye geçit vermeyecektir fakat tüm modern tanklarda olduğu gibi yan zırhları oldukça az olduğu için UMTAS ve 9M120M füzeleri başarıyla delebilecektir. Abrams tanklarının amaçları anti-tank füzelerini durdurmak olduğu için 2000 mm gibi yüksek değerler anormal gibi gözükse de onun için oldukça normal.

Üst taret bölgesinde ise tüm anti-tank füzeleri, 30 mm’lik toplar hatta 20 mm’lik anti tank tüfekleri bile M1A1 Abrams tankını kolayca delebilecektir. Diğer tüm tanklarda olduğu gibi en zayıf bölüm olarak üst taret yani tavan kısım gözümüze çarpıyor.


Merkava Mark 4 (İsrail)

Merkava Mark 4 tankları İsrail çöllerinde ayakta kalabilecek şekilde üretilmiş olup Arap ülkelerinin ellerindeki Rus tanklarına karşı ve oldukça tehlikeli anti-tank füzelerine karşı üstün gelebilmesi için üretilmiştir. Ön taret yanaklarında 1400 mm’ye varan HEAT korumasına sahip olup UMTAS, 9M120M ve Hellfire 2 Romeo füzeleri Merkava Mark 4 tankını bu bölümden delemeyecektir.

Merkava Mark 4 tankları ön gövdede SLERA yapılı STEF/polimer destekli HEAT mühimmatlara karşı direnci yüksek fakat pek kalın olmayan kompozit bir zırha sahiptir ancak korunma olarak ise 1400 mm’lik korunmaya sahiptir. Merkava Mark 4 tanklarında motor bloğu şasinin arka kısmında değil ön kısmında sürücünün önündedir. Nüfusu oldukça az olan ve askerine çok fazla değer vermek zorunda olan İsrailli mühendisler motor bloğunu sürücünün önüne alarak az bir zırhla sürücülerini korumayı başarmışlardır. UMTAS, 9M120M ve Hellfire 2 Romeo füzeleri ön gövde zırhını kesinlikle delecektir fakat motor bloğunda takılacak ve sürücüye ulaşamayacaktır. Tank hareket edemeyecek fakat sürücünün burnu bile kanamayacaktır.

Merkava Mark 4 tankları yan taretlerinde add-on NERA zırh eklemesine sahiptir. Sahip oldukları bu ekleme ile yan bölgelerde bulunan oldukça az zırhın sahip olduğu az korunmayı arttırarak en gelişmiş ATGM’lerden olan 3 füzeyi yani UMTAS, Hellfire 2 Romeo ve 9M120M füzelerini bazı bölgelerde (sol ve sağ üst ön gibi) tutabilecek olsa da genele bakıldığında bu baba füzelere karşı yeterince direnç sağlayamayacak ve delinecektir. Yan gövdeden ise bu füzeler tarafından isabet alması durumunda motor bloğuna denk gelmeyecek şekilde yani sol ve sağ ön yan gövdesine gelmeyecek şekilde rahatlıkla delecektir. Motor bloğuna geldiği taktirde yine delecektir fakat mürettebata ulaşamayacağı için füze görevini başarıyla yürütemeyecektir.

Merkava Mark 4 tankları diğer tüm modern tanklarda olduğu gibi üst taret yani tavan bölümünden bu 3 HEAT ATGM (High Explosive Anti-Tank) (Anti-Tank Guided Missile) tarafından vurulması taktirde imha olup tüm mürettebatını kaybedecektir. Tavan bölgesi, Merkava Mark 4 tankının en az korunmaya sahip bölgesidir.


Yazar: Yusuf Metin    Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu