Alman Ordusu İçler Acısı Durumda

Roketsan-ATMACA-Banner

ALMAN HAVA KUVVETLERİ

İkinci Dünya savaşının akabinde Alman Hava Kuvvetleri de uygulanan tasarruflardan nasibini almıştır. Almanya bugün bile tasarruf adı altında ordusuna olan yatırımları oldukça sınırlamaktadır. Bu tutum bazı çevrelerce “Ülke savunmasını tamamen ABD’ye bıraktı” şeklinde yorumlanmaktadır.

STM Banner

Öncelikle Alman Silahlı Kuvvetlerinin Helikopter ve Savaş Uçakları sayılarına bir göz atalım:

  • ~ 70 adet CH-53 Ağır Nakliye Helikopteri
  • 58 adet NH90TTH Nakliye Helikopteri
  • ~ 3 adet AS-532 Nakliye Helikopteri
  • ~ 40 adet UH-1 Nakliye Helikopteri
  • 52 adet Tiger Taarruz Helikopteri
  • 14 adet A400M Nakliye Uçağı
  • ~ 40 adet C-130 Nakliye Uçağı
  • 4 adet A-310 Tanker Uçağı
  • ~ 130 adet EF-2000 Savaş Uçağı
  • 68 adet Tornado IDS Savaş Uçağı
  • 21 adet Tornado ECR Savaş Uçağı
  • 40 adet T-38 Eğitim Uçağı
  • 1 adet EuroHawk İnsansız Hava Aracı
  • 8 adet Heron İnsansız Hava Aracı (Kiralık)

Sayılar aslında fena değilmiş gibi gözükse de asıl önem arz eden konulardan bir tanesi olan mühimmat durumu ve araçların harbe hazırlık durumları ise tam bir facia olarak nitelendiriliyor. Belki jeopolitik konum gereği, belki başka sebeplerden dolayı Alman Silahlı Kuvvetlerine tatbikatlar dışında pek bir iş düşmüyor. NATO ve ABD önderliğinde kurulan koalisyonlara da çok sınırlı şekilde katılım sağlayan Almanya’nın belki de tam bu sebepten dolayı hava araçları adeta “dökülür” vaziyette… İşleyen demir pas tutmaz demişler. Almanya ise demirleri yakın zamanda da işletmeyecek gibi duruyor.

german air force ile ilgili görsel sonucu

Şubat ayında Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, CH53 tipi yaklaşık 70 adet nakliyat helikopterlerinden sadece 16’sının, NH90 tipi 58 nakliye helikopterlerinden de 13’ünün göreve hazır olduğu açıklanmıştı. Her ne kadar bu sorunlarla ilgili çözüm çalışmalarının yapıldığı söylense de ilerleyen zamanlarda bu konuda basına güncel bir bilgi yansımadı. Helikopterlerde durum böyleyken Savaş Uçaklarında da durum pek farklı değil. Almanya’da yayımlanan haftalık Der Spiegel dergisinin haberine göre: Alman Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu “Eurofighter Typhoon” tipi yaklaşık 130 savaş uçağından sadece 4’ünün göreve hazır olduğunu iddia edilmiş, Savunma Bakanlığı da her ne kadar rakamların doğru olmadığını açıklasa da, bu uçakların çoğunun göreve hazır durumda olmadığını bildirmişti. Bununla beraber envanterde ki 93 adet Tornado uçağının NATO görevleri için yetersiz olduğu, bu nedenle uçakların bir an önce kapsamlı bir modernizasyondan geçmesi gerektiği söyleniyor. Öyle ki uçaklarda Dost-Düşman ayrımı olarak bilinen IFF sisteminin dahi bulunmadığı iddiaları bile var.

Nitekim Alman Genelkurmay Başkanı da geçtiğimiz aylarda savaş uçaklarının ve helikopterlerin sistematik yetersizliğini eleştirdi. “Alman hava kuvvetleri (Luftwaffe) acınası bir durumda.” açıklamasını yapan Genelkurmay Başkanı, durumun düzeltilmesi için hükümetten bütçe talebinde bulunmuştu. Aynı zamanda yıllardır süren tasarruf politikasının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı, “ Askerlerimiz kendi şehirlerindeki deneyimden çok daha farklı bir durumla karşılaşıyorlar. Askerlerimizi mümkün olduğunca en iyi şekilde eğitmemiz için mühimmatımızın en azından kendi şehirlerindeki helikopterlerle ve silahlarla eşit seviyeye getirmeliyiz” dedi.

f35 ile ilgili görsel sonucu

Almanya şuan Hava Kuvvetleri için yeni bir platforma yönelmenin hesabını yapıyor. Fransa ile yapılan ortaklığa ek olarak yeni ve farklı bir savaş uçağı alımının yapılması planlanıyor. Geçtiğimiz aman içerisinde Alman Savunma Bakanlığı F-35 için ABD’li Lockheed Martin, F-18 ve F-15 için ise Boeing firmalarından teknik bilgi talep etmişti. Bunun yanında Avrupa Konsorsiyumu Airbus’tan da yeni nesil bir uçak tasarlama çabaları hakkında bilgi istemişti.

Bu sıralarda F-35’den yana tavır koyan Luftwaffe Komutanı Korgeneral Karl Müllner’ın ise görevden alınacağı söylenmişti. Savunma Dergisi Jane’s de yer alan habere göre Müllner’in F-35 ile ilgili fazla konuşması yüzünden birçok kez uyarıldığı, sonunda Mayıs ayı itibariyle görevi bırakmasının istendiği ileri sürülmüştü. Almanya’da askeri erkan, daha çok ABD üretimi savaş uçaklarından yana fikir belirtirken, siyasiler ise Avrupa üretiminden devam edilmesi gerektiğini destekliyor.

german leopard ile ilgili görsel sonucu
Alman Kara Kuvvetleri

21 bin subay ve astsubay açığı bulunan Alman Kara Kuvvetleri’nde aşırı sağcı oluşumların artması da büyük bir sorun teşkil ediyor. Tekrar hortlayan Nazi hayranlığı, ordunun disiplinden uzaklaşmasına olanak sağlıyor.

432 adet Leopard2 tankına sahip olan Alman Kara Kuvvetleri 20 Mayıs 2017’de 104 adet Leopard2 tankını stoklara çekmişti. Hali hazırda Krauss Maffei Wegmann şirketi 32 adet Leopard 2A7 üretimini sürdürüyor. 1 yıl önce bakımsızlık ve kritik parça sıkıntısından dolayı 104 tankını aktif görevden çeken Alman Kara Kuvvetleri’nin yeni Leopard 2A7 tanklarında bu sorunları nasıl çözeceği merak konusu.

PzH2000 ile ilgili görsel sonucu

Birleşmiş Milletler bünyesinde Mali’ye çıkartma yapması istenen Alman ordusuna ait zırhlı araçların ise; sıcak, toz ve düzensiz arazi koşulları sebebiyle büyük sorun yaşadığı belirtildi. Uzun zamandır yeni ZPT almayan Alman Kara Kuvvetleri bu konuda da büyük sıkıntılar yaşıyor. Sahip oldukları 123 adet PzH2000 Kundağı Motorlu Obüslerinden de 22 adeti kritik parça sorunundan dolayı servis dışına alınması planlanıyor.

puma APC ile ilgili görsel sonucu

Ocak 2018’de 190 adet Puma Zırhlı Muharebe Aracı teslim alan Alman Kara Kuvvetleri 160 adet daha sipariş verdi. Kara Kuvvetlerini yavaş yavaş büyütmeye başlayan Alman ordusunda spekülasyonların ardı arkasının kesilmemesi Alman halkında büyük huzursuzluklar yaratıyor. Parça krizinden dolayı birçok aracı servis dışına çıkaran Alman ordusunun neden hala siparişler vermeye devam ettiği ise büyük bir merak konusu. Ayrıca muazzam bir sanayiye sahip Almanya’nın kendi üretimi Leopard tanklarında yaşadığı parça krizi şaşınacak derecede bir durum.

Alman Deniz Kuvvetleri

Diğer Kuvvet Komutanlıklarında da olduğu gibi personel ve teçhizat eksikliği Deniz Kuvvetleri Komutanlığında da etkisini gösteriyor. Yine de bu üç kuvvet arasında durumu en iyi olan Deniz Kuvvetleri. Şuana kadar çok bir sıkıntı çıkmasa da 2 gün önce talihsiz bir olay yaşandı. Almanya’nın en yeni Güdümlü Füze Fırkateynlerinden olan Sachsen sınıfı bir fırkateyn, Norveç Deniz Kuvvetleri ile bir tatbikatta SM-2 Hava Savunma Füzesi ateşlemesi gerçekleştirirken füze kaza sonucu gemi güvertesinde infilak etti. Gemi orta çapta hasar aldı.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu