SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye; Alçak, Orta ve Yüksek İrtifa Hava Savunma ihtiyacının giderilmesi amacıyla, bu tür hava savunma sistemleri geliştirime çalışmalarına uzun süre önce başlamıştır. Bu kapsamda, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-O) tasarım ve geliştirme dönemi sözleşmesi 20 Haziran 2011’de ilgili kurumlar arasında imzalanmıştır. Halihazırda gelişim ve test faaliyetleri devam etmekte olan HİSAR-A ile HİSAR-O’nun, 2021 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi planlanmaktadır.

STM Banner

Türkiye’nin 90’lı yıllardan itibaren ihtiyaç duyduğu “Yüksek İrtifa Bölgesel Hava Savunma Füze Sistemi” için uzun yıllar boyunca tedarik çalışmalarına yapılmasına karşın, 2017 yılına kadar bir sonuç alınamamıştır. 2017 yılında ise Rusya Federasyonu ile acil ihtiyaç kapsamında 2.5 milyar dolar bedel ile 2 filo (4 batarya) S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS) tedarik anlaşması imzalanmış ve Türkiye’ye teslimatları 2019 yılı itibariyle başlamıştır. Buna ek olarak Fransız/İtalyan EUROSAM firması ile ortak Yüksek İrtifa Hava ve Füze Savunma Sistemi geliştirime çalışmaları ile milli Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Bu kapsamda HİSAR-A ve HİSAR-O’nun devamı niteliğinde olacak SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi geliştirme çalışmaları, ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından bir süre önce başlatılmıştır. SİPER Hava Savunma Sistemi, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış yeteneğine, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olacaktır. 100km+ menzile sahip olacak SİPER, dikey atım yeteneği sayesinde kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da (Bkz: TF-2000 HSHM ) kullanılabilecektir.

SİPER; kara platformlarında arama radarı olarak Erken İhbar Radar Sistemi’ni (EIRS), deniz platformlarında arama radarı olarak ise Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar’ı (ÇAFRAD) kullanacaktır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu