Roketsan’dan Hipersonik Füze Açıklaması Geldi

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan Hipersonik Füze için çalışmalarını sürdürüyor. Tayfun Füzesi başta olmak üzere Roketsan ürünleri hakkında, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’den bilgi aldık.

Abu Dabi’de gerçekleştirilen IDEX 2025 Fuarında SavunmaSanayiST’ye özel açıklamalarda bulunan İkinci, Tayfun balistik füzesinin kısa süre önce gerçekleştirilen test atışına değinirken, füzenin deniz üzerindeki bir hedefi yüksek hassasiyetle vurduğunu belirtti. İkinci, “Aslında hep bizim üzerinde durduğumuz konu, bir hedefi hassasiyetle vurmanın çok kıymetli ve çok önemli olduğu noktasında. Çünkü hassasiyetle vuramadığınız zaman harp başlığı etkinliğini istediğiniz derecede artıramıyorsunuz. Bu da hedeflere verilen zararı azaltabiliyor.” dedi.

STM Banner

Roketsan’ın güdüm teknolojilerinde önemli bir aşama kaydettiğini vurgulayan İkinci, “Roketsan’ın güdüm teknolojileri gerçekten dünyadaki benzerlerinden çok farklı bir noktaya doğru gidiyor. Birçok sensörü, birçok veri sağlayıcısını bir arada birleştirerek koordinatları etkin bir şekilde vurabilecek teknolojilere yatırım yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Röportajın Tam Videosu:

Hipersonik füze çalışmaları

Şirketin hipersonik füze teknolojisine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren İkinci, “Hipersonik bundan sonra aslında sahada gerçekten oyun değiştirici teknolojilerden bir tanesi olacak ve biz de alt teknolojilerde, 5 Mach üzerindeki hızlara ulaşabilmesi için bu tür füzelerin hem motor teknolojilerine hem navigasyon teknolojilerine hem de nano materyal teknolojilerine çok ciddi yatırım yapıyoruz.” dedi.

İkinci, malzeme teknolojilerinde de önemli bir seviyeye ulaşıldığını belirterek, “Şunu söyleyebilirim ki Roketsan şu anda ülkemizdeki en yüksek malzeme teknolojisine sahip olan kurumlardan bir tanesi ve bu konuda bizi aslında hipersonik teknolojilerinde çok farklı bir noktaya taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

İHA-230

Havadan atılan balistik füzeler ve yeni projeler

Havadan atılan balistik füzelere yönelik çalışmalar hakkında da konuşan İkinci, İHA-122 ve İHA-230‘un başarıyla test edildiğini ve seri üretimde olduklarını hatırlattı. İkinci, “Balistik füzeler yerden atıldıklarında belli bir mesafeye ulaşabiliyorlar. Üzerindeki yakıtla ilgili bu. Ve onun teknolojisiyle de hedefi vurabiliyor. Bunları havaya çıkarttığınızda aynı miktardaki yakıtla çok daha uzun mesafelere etki edebilecek bir teknolojiye ulaşıyorsunuz.” dedi.

İnsansız hava araçlarına (İHA) yönelik yatırımların süreceğini belirten İkinci, “Bizim de şu anda en büyük hedefimiz aslında Türkiye’nin üzerine çok ciddi yatırım yaptığı ve dünyada bir numaraya yerleşmiş olduğu insansız hava araçlarının etkinliğini artırmak, onların mühimmat çeşitliliğini sağlamak ve mümkün olduğunca da uzun mesafelere çok etkili bir şekilde atak etmelerini sağlayacak teknolojileri bu platformların üzerine entegre etmek.” şeklinde konuştu.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu