Naval Group’tan TKMS’ye suçlama: Teknoloji transferi

Roketsan-ATMACA-Banner

Fransız savunma şirketi Naval Group, Alman ThyssenKrupp Marine Systems’i (TKMS) Türkiye ve Güney Kore’ye, teknoloji transferi yaparak Avrupa’daki denizaltı üreticilerine zarar vermekle suçladı.

Alman şirket iddiaları reddederken, ihracat düzenlemelerine tam uyum sağladıklarını belirtti.

STM Banner

Naval Group’tan TKMS’ye suçlama

Naval Group’un strateji, iştirakler ve birleşmelerden sorumlu yetkilisi Guillaume Rochard, Paris’te düzenlenen bir savunma sanayi toplantısında TKMS’yi sert sözlerle eleştirdi. Rochard, “TKMS, yeni rakipler yaratma konusunda şampiyonlar. Türkiye ve Kore’ye son derece önemli teknoloji transferleri yaptılar, bu iki ülke artık denizaltı ihracat pazarında.” ifadelerini kullandı.

Naval Group ve TKMS, denizaltı ihalelerinde sık sık karşı karşıya gelirken, Rochard Alman şirketini konvansiyonel denizaltılar alanındaki en büyük rakipleri olarak nitelendirdi. Fransız şirketin, teknoloji transferi konusunda titiz davrandığını belirten Rochard, TKMS’nin yaklaşımını eleştirdi.

Fransız Naval Group'un Avustralya İçin İnşa Etmeyi Planladığı Denizaltı

TKMS suçlamaları reddetti

Alman şirket TKMS, konuya ilişkin yaptığı açıklamada iddiaları reddetti. Şirket, “Denizcilik endüstrisinde sorumlu teknoloji transferi konusunda standart belirliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Şirket, tüm satışlarının müşterilerin ülkelerini savunmalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, belirli projeler hakkında gizlilik nedeniyle yorum yapamayacaklarını vurguladı. TKMS ayrıca, “Her türlü teknoloji transferi, ilgili ihracat kontrol düzenlemeleri çerçevesinde açıkça tanımlanmıştır. ThyssenKrupp Marine Systems olarak, her zaman bu düzenlemelere tam uyum içinde hareket ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

TKMS

Türkiye ve Güney Kore’de denizaltı üretimi

TKMS, 2009 yılında Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında, HDW yakıt hücresi teknolojisine dayanan hava-bağımsız tahrik sistemine sahip altı adet denizaltı siparişi aldı. Bu denizaltılar, İzmit’teki Gölcük Tersanesi’nde inşa edildi.

Proje kapsamında üretilen Reis Sınıfı Denizaltıların ilki olan PİRİREİS Denizaltısı, Ağustos 2024’te Türk Donanması’na katılmıştı. Türkiye, ilk yerli denizaltısının üretimine başlayarak da bu alanda kendi kendine yeterlilik yolunda önemli bir adım attığını duyurdu.

Güney Kore için de Class 214 denizaltılarının tasarımını ve ana bileşenlerini sağlayan TKMS, bu projede Hyundai Heavy Industries ve Hanwha Ocean ile iş birliği yaptı. İlk iki denizaltı 2008 yılında Güney Kore Donanması’na teslim edildi.

TCG PİRİREİS
TCG PİRİREİS

Fransa’dan savunma sanayisini koruma adımı

Fransa’nın savunma tedarik kurumu DGA’nın sanayi direktörlüğü başkanı Alexandre Lahousse, Paris’teki toplantıda yaptığı konuşmada, Fransa’nın kritik savunma sanayi yetkinliklerini korumak için ihracat anlaşmalarına müdahale edeceklerini açıkladı.

Lahousse, ihracat müşterilerinin giderek daha büyük dengeleme anlaşmaları ve program paylaşımları talep ettiğini belirterek, “Daha önce yalnızca küçük bir yüzdede olan talepler artık büyük paylara ulaşıyor, ancak bu durum savunma sanayi politikamızla nasıl çelişmez?” diye sordu.

Fransa’nın kritik savunma teknolojilerini koruma konusunda hassas davrandığını vurgulayan Lahousse, “Bu alanda hareket özgürlüğünüzü biraz daha kısıtlayacağız, ancak bu iyi bir amaç için, stratejik özerkliğimizi koruyabilmek için.” dedi.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defensenews

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu