
GÖKHAN RamJet İtkili Hava Hava Füzesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştiriliyor. GÖKHAN Füzesi üzerinden aynı zamanda anti-balistik füze geliştirilmesi gündemde.
TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü Gürcan OKUMUŞ, GÖKHAN Füzesi ile ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulundu. OKUMUŞ, GÖKHAN Füzesi için T0 aşamasının başladığını ve ilerleyen etapta balistik hedeflere karşı etkili bir füze olabileceğini vurguladı.
Gürcan OKUMUŞ tarafından SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “GÖKHAN projesinde T0 başladı. GÖKHAN, çok ileri seviye teknolojiye sahip bir füze olacak ve bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. Hem F-16 hem de Milli Muharip Uçak platformlarında kullanılabilecek RamJet itkili bir hava hava füzesi projesi.
GÖKHAN Projesi tamamlandığında, benzerlerinin ötesinde bir füze olacağını söyleyebilirim.
Fazla detaya giremem ama ilk etapta F-16’larda erken safhada entegrasyon kullanılabilir olacak ve Milli Muharip Uçak hazır olduğunda GÖKHAN da onun keskin kılıcı olacak.
GÖKHAN Füzesi’nin Balistik Hedeflere Etkili Versiyonu Planlanıyor

MMU entegrasyonu öncesinde, sahip olduğu yüksek manevra kabiliyeti ve hızı ile GÖKHAN füzesinin, Türkiye’nin katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olabilecek bir versiyonunu da çıkarmayı planlarımıza dahil ettik. Özellikle balistik hedeflere etkili olabilecek yetenekleri bünyesinde barındıran bir füze olacağı için, karadan atılan versiyonu da benzersiz bir hava savunma sistemi füzesi olacak potansiyele sahip GÖKHAN füze sistemi.
TÜBİTAK-SAGE’nin RamJet ve ScramJet Projeleri
RAMJET projesinde bu sene ilk çalışır motoru ortaya çıkaracağız ve THS’yi (teknolojk hazırlık seviyesi) yukarı taşınmış olacak. ScramJet’te daha erken safhadayız ve kavramsal seviyede yürüyen bir projemiz var. Doktora çalışmaları ile bu süreç destekleniyor.
Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Bizim rüzgar tünelimiz, ‘Trisonic’ olacak. . Sesaltı, sesüstü ve transonic hızlardaki testleri gerçekleştirebileceğiz. Şu anda biz kendi içimizde, “TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tüneli (TSTT)” olarak adlandırıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ilk üflemelerin yapılmaya başlanıp 2024 yılında da resmi ve ticari test olarak faaliyetine geçmesi yönünde.” ifadelerine yer verildi.
ÖNERİLEN İÇERİK: TÜBİTAK-SAGE’den Milli Penguin: KUZGUN-ER
TÜBİTAK-SAGE Müdürü Gürcan OKUMUŞ ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi, bölümler halinde yayınlanmaya devam edecektir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.