MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi başarıyla devam ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin yerli ve milli savaş gemilerini üretmek amacıyla başlattığı Milli Gemi (MİLGEM) Projesi, başarıyla devam ediyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın savaş gemisi ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi, başarıyla devam ediyor. İlk fazda dört adet ADA Sınıfı Korvetin, ikinci fazda dört adet İ (İSTİF) Sınıfı Fırkateynin ve üçüncü fazında ise yedi adet TF-2000 Sınıfı Hava Savunma Harbi Muhribinin (HSHM) üretimini kapsayan MİLGEM Projesi; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde yürütülüyor.

STM Banner

MİLGEM projesi kapsamında ilk gemi TCG HEYBELİADA Korveti (F-511) 2011, ikinci gemi TCG BÜYÜKADA Korveti (F-512) 2013, üçüncü gemi TCG BURGAZADA Korveti (F-513), 2018 ve dördüncü gemi TCG KINALIADA (F-514) Korveti ise 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi ve böylelikle dört adet ADA Sınıfı Korvetin inşasını kapsayan ilk faz, başarıyla tamamlandı.

İSTİF Sınıfı fırkateyn, i sınıfı fırkateyn, tcg İstanbul, milgem-5, MİLGEM Fırkateyn,

İ Sınıfı Fırkateyn ile yerlilik oranı daha da artıyor

MİLGEM Projesinin 5’inci, 6’ıncı, 7’inci ve 8’inci gemilerini kapsayan İ Sınıfı Fırkateyn Projesi ise yine STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde yürütülüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM arasında tedarik sözleşmesi Nisan 2019’da imzalanan MİLGEM 5’inci Gemi Tedarik Projesi kapsamında; ilk İ Sınıfı Fırkateyn olan TCG İSTANBUL (F-515)’un, bu yılın sonunda veya 2021 yılının başında denize indirilmesi, Mayıs 2022’de deniz kabul testlerine başlaması ve Eylül 2023’te Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması planlanıyor.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerde %70 civarında olan yerlilik oranının, İ Sınıfı Fırkateynlerde %80’e yaklaşması öngörülüyor.

Yerli alt yüklenicilere büyük pay

Her türlü dizayn, mühendislik ve malzeme tedarik faaliyetleri ana yüklenici STM firması tarafından icra edilen MİLGEM 5’inci Gemi Tedarik Projesi kapsamında, yerli alt yüklenicilere de büyük iş payı düşüyor.

Proje kapsamında yerli tedarikçiler; geminin silah elektronik sistemleri ile gemi elektrik sistemi, yardımcı makine sistemleri (dizel jeneratör setleri, entegre platform kontrol ve izleme sistemi, KBRN üniteleri ile tespit ve teşhis sistemi, tulumbalar, valflar, elektrik güç sistemleri, kablolar, tablo ve panolar, hava kompresörleri, yangın söndürme sistemleri ve benzeri), gemide yaşam için gerekli ekipmanları (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemi, tatlı su üretim sistemi, yaşam mahalleri mobilya donatımları, servis mahalleri, sıcak su sistemi ve benzeri), gemicilik donanımları (dümen takımı, vasıta mataforası, ırgatlar, kaportalar, hangar kapısı, torpido kovan mahalleri, sancak iskelesi ve benzeri) gibi platform sistemlerinin tedariklerini sağlıyor.

MİLGEM İ (İSTİF) Sınıfı Fırkateyn

İSTİF (İ) Sınıfı Fırkateyn’e ait çizim
Teknik Özellikler
Tam Boy:113.20m
Genişlik:14.4m
Su Çekimi:4.05m
Deplasman:3000 ton (Tam yük)
Sürat:29kts+
Menzil:5700 deniz mili (14knots)
Personel Sayısı:123
Tahrik ve Güç Sistemleri
Tahrik:2x 5.766bg MTU Dizel Makine1x LM2500 Gaz Türbini

2x Kontrol Edilebilir Piçli Pervane (CPP)

Güç:4x 560kw Jeneratör
Silah Sistemleri
Top Sistemi:76mm Super Rapid [SR] Baş Topu
Satıhtan-Satıha Füzeler:2×8 ATMACA
Hava Savunma Füzeleri:16’lı MK-41 dikey atış sistemi ile 64 adete kadar RIM-162 ESSM
Hava Savunma Top Sistemi:Phalanx Mk-15 Blok 1B [Baseline 2] (SR’nin DART özelliği kullanıma alınırsa tercih edilmeyebilir.)
Torpido Sistemi:2x 324mm MK-32 üçlü lançer ile MK-46M5 Torpido
Makinalı Tüfek:2x 25mm STOP
Helikopter:1x S-70B SeaHawk Denizaltı Savunma Harbi Helikopteri
Savaş Sistemleri
Savaş Yönetim Sistemi (SYS):GENESİS ADVENT
Radar Sistemleri:●   3 Boyutlu Arama Radarı
●   Atış/Aydınlatma Radarı
●   LPI Seyir Radarı
Görüntüleme Sistemi:ASELFLIR-300T
Tehdit Algılama ve Aldatma Sistemleri:●   Lazer İkaz Alıcı Sistemi
●   Elektronik Harp/Destek Suiti
●   HIZIR Torpido Aldatma Sistemi
●   Kızılötesi İz Yönetim Sistemi
Sonar Sistemi:Karinaya Monteli Sonar
İletişim Sistemleri●   Uydu Haberleşmesi (SATCOM)
●   Link 11/16
●   Yerel Alan Ağı
●   Dahili Muhabere Sistemi
●   Sualtı Telefonu

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Bence bizim tedarik için zamanımız yok.dört bir yanımız düşman.bi i sınıfları en az 3500 ton ve 32 vls olmalıydı.korvetler afrika görevinde açık denizde uygunsuzluk bildirimi aldı hafif geldi.bunlar 2400 ton i sınıf 3000.600 ton fark var en az 3500-4000 olarak tasarlanmalı ve 8 ila 10 adet olmalıydı.bunların 4 ü hava savunma kalanıda taarruz odaklı silahlanmalıydı tf 2000 muhripler yapılan kadar.çok etkin ve güçlü bir donanma olurdu.yeni tasarımlar içinde vakit kaybetmezdik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu