Malezya Korvet Projesi’nde Kızağa Koyma Töreni gerçekleşti

Roketsan-ATMACA-Banner

Malezya Korvet (LMT Batch-2) Programı kapsamında, STM tarafından inşa edilecek 3 adet korvet için kızağa koyma töreni gerçekleştirildi.

STM, Malezya Kraliyet Donanması için inşa edeceği üç korvetin blok kızağa koyma törenini 8 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Denizcilik A.Ş. Tersanesi’nde gerçekleştirdi. Tören, LMS Batch-2 programı kapsamında Aralık 2024’te yapılan sac kesim işlemlerinin ardından gelen ikinci büyük aşama oldu.

STM Banner

Törene Malezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Datuk Lokman Hakim bin Ali, Malezya Kraliyet Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Datuk Zulhelmy bin Ithnain ve STM Deniz Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal katıldı.

“İlk korvet ihracatımızı gerçekleştiriyoruz”

Törende konuşan STM yetkilisi Bülent Soydal, projenin iki ülke arasındaki iş birliğini temsil ettiğini belirtti. Soydal şu ifadeleri kullandı:

“Dost ve kardeş ülkelerle savunma alanındaki iş birliğimizi güçlendirmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Malezya Kraliyet Donanması için LMS Batch-II Projesi kapsamında inşasına başladığımız üç korvet için düzenlediğimiz kızağa koyma töreni, Türkiye ve Malezya arasındaki derin dostluğun ve iş birliğinin somut bir göstergesidir.

Türkiye’nin Asya Pasifik bölgesine ilk korvet ihracatı özelliği de taşıyan bu korvetler, Malezya Kraliyet Donanması’nın deniz savunmasında çeşitli görevleri etkin şekilde yerine getirmesini sağlayacak. Uluslararası sularda etkinliğini başarıyla kanıtlamış olan ADA Sınıfı tasarımına dayalı olarak üç korveti 2027 yılının sonuna kadar teslim edeceğiz.”

Malezya Korvet Projesi STM

İnşa süreci ve teknik sorumluluklar

Projenin ana yükleniciliğini üstlenen STM, gemi tasarımı, inşa yönetimi, sistem tedariki, montaj, test ve lojistik destek gibi tüm süreçlerden sorumlu olacak. Korvetlerin inşasında ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN gibi Türk savunma sanayii firmaları da görev alıyor.

Gemiler; ASELSAN tarafından geliştirilen 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED Sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi ve IFF Dost-Düşman Tanıma Sistemi ile donatılacak. Ayrıca ROKETSAN’ın ATMACA Gemisavar Füzesi ve HAVELSAN’ın Savaş Yönetim Sistemi ile entegre edilecek.

Malezya Korvet Projesi

Gemi teknik özellikleri

Projeye göre inşa edilen korvetlerin her biri 99.56 metre uzunluğunda ve 2500 ton deplasmanında olacak. 26 knot maksimum hıza ulaşabilecek gemilerde helikopter platformu bulunacak ve 111 kişilik mürettebat kapasitesine sahip olacak.

Gemilerin inşası Türkiye’de yapılacak ve tamamı Türk savunma sanayii şirketlerinin desteğiyle gerçekleşecek. Proje, Türkiye’nin savaş gemisi üretiminde sahip olduğu kabiliyetlerin ihracat potansiyeline dönüştürülmesini de amaçlıyor.

G2G mutabakatı ve sürecin geçmişi

Türkiye ile Malezya arasında “Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin G2G Mutabakat Muhtırası” 10 Haziran 2024’te Ankara’da imzalandı. Aynı gün, Malezya Kraliyet Donanması’na teslim edilmek üzere planlanan Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch-2 Projesi’nin Kabul Mektubu da teslim edildi.

Gemilerin sac kesim töreni 4 Aralık 2024’te İstanbul’da yapıldı. STM, 2024 yılında başladığı bu projeyi 2027 yılının sonuna kadar tamamlamayı planlıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / STM

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu