
Kolombiya, eskiyen İsrail yapımı savaş uçaklarının yerine geçmesi için İsveç’ten Saab Gripen jetleri tedarik edecek. Devlet Başkanı Gustavo Petro, ABD ve Fransa’nın tekliflerini reddettiklerini belirterek anlaşmayı açıkladı.
Petro, açıklamasını resmi sosyal medya platformu üzerinden yaptı. Kolombiya Devlet Başkanı, tedarikin en son havacılık teknolojilerini temsil eden yeni nesil savaş uçaklarını kapsadığını ve bu modelin Brezilya’da da başarıyla kullanıldığını ifade etti.
Kolombiya’nın hava savunma planı
Kolombiya, uyuşturucu kartelleri ve silahlı grupların artan tehdidi nedeniyle son yıllarda büyük bir güvenlik kriziyle karşı karşıya bulunuyor. Bu kapsamda, giderek eskimekte olan Kfir savaş uçaklarının yerine yeni nesil jetler tedarik edilmesi için birçok seçenek değerlendirildi.
Kolombiya, 2022 yılında İsveç yapımı Gripen ve ABD’ye ait F-16 savaş uçaklarını inceledikten sonra Fransız üretici Dassault’tan 16 adet Rafale savaş uçağı tedarik etmeyi değerlendirdiğini açıklamıştı. Ancak nihai kararın İsveç lehine verildiği belirtildi.
Petro yaptığı açıklamada, Kolombiya’nın “tamamen yeni, en son teknolojiye sahip” Saab Gripen jetleri tedarik edeceğini belirtti. Ancak anlaşmanın değeri veya kaç uçak alınacağına dair ayrıntılı bilgi paylaşılmadı.
Hava savunma stratejisinde öncelikli proje
Bu anlaşmanın, Kolombiya’nın ulusal hava savunma stratejisini güçlendirme kapsamında öncelikli olduğu belirtildi.
Petro, “İsveç hükümetiyle imzalanan niyet mektubu ve ulusal stratejik hava savunma sisteminin öncelikli proje olarak onaylanmasının ardından şunu duyuruyorum: Satın alınacak uçak filosu tamamen yeni olup en son teknolojiye sahiptir. Bu uçaklar, Brezilya’da zaten uygulanmış olan sistemleri içermekte ve Saab JAS-39 Gripen modeline aittir.” ifadelerini kullandı.

JAS-39 Gripen’in teknik özellikleri
JAS 39 Gripen, Saab tarafından üretilen 4/4.5 nesil bir savaş uçağıdır. İlk uçuşunu 1988 yılında gerçekleştiren uçak, yedi yıl sonra İsveç ordusunun hizmetine girdi. Gripen savaş uçakları ayrıca Brezilya, Çekya, Macaristan, Güney Afrika ve Tayland’a da ihraç edildi.
Eurofighter Typhoon gibi delta kanat tasarımına sahip olan Gripen, bu yapısı sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip.
Üretici firma, Gripen’in çok amaçlı bir savaş uçağı olduğunu belirtiyor. Aynı anda hava muharebesi yapabilme, keşif görevleri gerçekleştirme ve diğer uçaklarla veri paylaşma yeteneğine sahip olan uçak, 120 kilometre mesafedeki hava hedeflerini ve 70 kilometre uzaklıktaki kara hedeflerini tespit edebilen gelişmiş bir radar sistemine sahip.
Gripen’in silah donanımı, bir uçak topunun yanı sıra güdümlü ve güdümsüz bombalar ile “hava-hava” ve “hava-yer” sınıfı füzeleri de içeriyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / suspilne