
Ülkemizi tehdit eden terör örgütlerinin ellerinde bulunan ve bulunabilmesi muhtemel, oldukça tehlikeli, mehmetçiğimizi tehdit eden anti-tank füzelerinin çeşitlerini ve deliş değerlerini bu yazımızda sizlere aktarıyoruz.
FGM-148 Javelin
FGM-148 Javelin füzesi terör örgütlerinin elinde bulunan en tehlikeli anti-tank füzesidir. Çünkü bu sistem; yerleştirilen füzeyi tankların ve zırhlı araçların en zayıf ve kritik bölgelerinden birisi olan tavan kısmına gönderebilmekte ve çok ince bir zırh ile karşılaştığı için de delip geçebilmekte ve hedefini imha etmektedir. 800mm’ye kadar delebilmekte olan, 2.5 kilometre menzilli, Amerika Birleşik Devletleri menşeili Javelin füzesini durdurabilmenin tek yolu ise Aktif Koruma Sistemleri’dir. AKKOR ve PULAT projelerimiz bu sebepten ötürü oldukça büyük önem arz etmektedir.
M47 Dragon
Bir başka ABD menşeili olan M47 Dragon anti-tank füzesi 460mm’ye kadar delebilmekte olup 1 kilometre menzile sahiptir. 1975 yılında üretilmiş olan M47 Dragon füzeleri deliş değeri ve menzil olarak oldukça küçük değerlere sahip olsa da asimetrik harp ortamında kolay kullanılabilirliği ile oldukça öne çıkmakta, tankları ve zırhlı araçları ise yan, arka bölümlerden oldukça tehdit etmektedir.
BGM-71 TOW
İlk olarak 1970 yılında üretilmeye başlanmış olan Amerika Birleşik Devletleri menşeili BGM-71 TOW füzesi günümüze ulaşasay kadar oldukça önemli modernizasyonlar geçirmiş ve en tehlikeli ATGM füzelerinin arasında 3 farklı versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyonlar BGM-71E TOW2A, BGM71-E TOW2B ve BGM71-E TOW2E’dir. Ortalama 3.75 kilometre menzile sahip TOW konfigürasyonları; 2A modelinde ERA+1000mm’ye kadar, 2B modelinde 700mm’ye kadar ve 2E modelinde ERA+1200mm’ye kadar delebilmektedir. BGM71-E TOW2B modeli de yine FGM-148 Javelin füzesi gibi tank ve zırhlı araçları tavan bölümünden vurabilmektedir. Terör örgütleri arasında oldukça popüler olup yüksek sayılarda bulunmaktadır.
9K113 Konkurs
1974 yılında Sovyetler Birliği tarafından üretilen, ERA+640mm’ye kadar delebilmekte olan 9K113 Konkurs anti-tank füzeleri 2.5 kilometre menzile sahiptir. Son zamanlarda yapılan operasyonlarda terör örgütleri tarafından onlarca 9K113 atıcıları ve füzeleri ele geçirilmiştir. Zeytin Dalı Harekatı’nda tanklarımıza yapılan atışların %80’i Konkurs füzeleridir. Kolay kullanılabilir ve oldukça ucuz olması terör örgütleri arasında oldukça popüler olmasını sağlayan temel etkenler.
9M133 Kornet (AT-14 Spriggan)
1998 yılında Rusya tarafından üretilen dünyanın en tehlikeli anti-tank füzesi Kornet, en yeni ve etkili versiyonu olan Kornet-E versiyonunda ERA+1250mm deliş gücüne sahip olup 5.5 kilometre menzile sahiptir. Ülkemiz envanterinde de 80 atıcı 800 Kornet-E füzesi bulunmaktadır. Terör örgütleri içerisinde popüler olmasının sebebi ise inanılmaz deliş gücü ve ortadoğuda delemeyeceği tank olmamasıdır. Performansına göre düşük bir fiyata sahip olsa da terör örgütlerine oldukça tuzlu geldiği için pek fazla karşılaşılmıyor. Başika’da Kornet-E füzesi sağ ön kuleden M60T Sabra tankımıza isabet etmiş fakat mürettebatımızın burnu dahi kanamamıştır fakat tank perte çıkmıştır. M60T tankı için büyük bir başarıdır.
9K115-2 Metis-M (AT-13 Saxhorn-2)
1992 yılında Rusya tarafından üretilen 9K115-2 füzeleri ERA+950mm’ye kadar delebilmekte olup 2 kilometre menzile sahiptir. Son zamanlarda yapılan operasyonlarda terör örgütü PKK’dan çok fazla 9K115-2 füzeleri ele geçirilmiştir. Konkurs ve Kornet füzelerine birçok yönden benzemektedir. Konkurs füzelerinden çok daha fazla deliş gücüne sahip olup Kornet füzelerinden daha ucuz ve daha kolay ulaşılabilmektedir.
RPG-29
800 metre menzile ve ERA+750mm deliş gücüne sahip RPG-29 füzeleri omuzdan atılabilen geri tepmesiz, asimetrik harpte ve şehir çatışmalarında kullanılabilirliği yüksek oldukça tehlikeli anti-tank füzesidir. Güdüm kitine sahip değildir. Suriye’de her evin çatısından, balkonundan, camından atılabilen bu füze tüm dünyaya korku salmış olup Lübnan’da birçok İsrail yapımı Merkava tanklarını delebilmeyi başarmıştır.
AT-4
1986 yılında İsveç tarafından üretilen geri tepmesiz, omuzdan atılabilen AT-4 anti tank füzesi 400mm deliş değerine sahip olup 500mm menzile sahiptir. 90’lı yıllarda tüm dünyaya korku salan AT-4 füzeleri günümüzde tahtını RPG29 füzesine vermesine rağmen kolay kullanımı, ucuzluğu ve hafifliği sebebiyle terör örgütleri özellikle PKK tarafından kullanılmakta olup kısa mesafede askerlerimizi ve zırhlı araçlarımızı tehdit etmektedir.
MILAN
1972 yılında yapılan Alman-Fransız ortak yapımı MILAN anti-tank füzesi, anti-tank füzelerine ilham kaynağı olmuştur. 350mm deliş değerine ve 2 kilometre menzile sahip olan MILAN füzelerinden zamanında neredeyse tüm terör örgütleri satın almış veya kullanıcı ülkelerden ele geçirmişlerdir. Kolay kullanımı ve oldukça ucuz olması, teknolojik olarak geride kalmasına rağmen hala birçok terör örgütü tarafından kullanılmasına olanak sağlamıştır.
Yazar:Yusuf Metin Kaynak:SavunmaSanayiST.com