Ukrayna Patlayıcılı Reaktif Zırhlarda Çığır Açmaya Hazırlanıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Kharkiv Mozorov şirketi 2011 yılında başlattığı projede sona gelmek üzere. Bugüne kadar hiçbir ERA zırhı APFSDS zırh delici sabot mühimmatını durduramıyordu bunun sebebi ERA’daki patlayıcılar aktifleşemeden mühimmatın çoktan delip geçmesiydi.

Patlayıcıları küçültüp sayılarını arttırarak ve ERA bloklarını katmanlı bir şekilde arttırarak teoride APFSDS mühimmatlarını durdurabileceğini açıkladılar.Gerçekten de dedikleri gibi teoride mümkün fakat pratikte mümkün olur mu bilemiyoruz.Test videoları ve sonuçlarına sahip olmadığımız için sahada denenmedikçe hep acaba olarak kalacak.

STM Banner

3 adet ERA bloğu ve aralarındaki 2 adet seramik bileşenli kompozit zırha sahip sistem şu şekilde çalışıyor. İlk ERA’ya temastan sonra patlayıcılar patlamaya başlıyor yine mühimmata yetişemiyor fakat önüne çıkan 2 adet KE direnci yüksek seramik bileşenli kompozit zırh mühimmatı az da olsa yorarak hız kaybetmesine ve mm’ler ile ölçülebilecek şekilde yön değiştirmesine sebep oluyor bu sayede diğer ERA patlayıcılarına oranla çok daha hızlı patlayan yeni patlayıcılar mühimmata yetişiyor ve başlığı kırıyor.

Çok katmanlı ERA zırh aynı zamanda anti-tandem ERA özelliğini de göstereceği için en gelişmiş ATGM’leri dahi durdurabilecek.Bu konuda Amerika’nın Silindirik ERA’ları mevcut fakat APFSDS durduramıyor diğer tüm ERA zırhlar gibi.

Şekil ve yapısından dolayı sadece tarete eklenebilecek olması bir dezavantaj fakat tanklara yapılan atışların neredeyse %90’ı taret bölgesine olduğu için çokta önemli bir dezavantaj değil. En büyük dezavantajı ise ağırlığı. Rus ağır tip Kaktüs sınıfı Relikt ERA zırhlarından 4 kat ağır olan sistem tanka yaklaşık 8 tonluk bir ağırlık ekliyor.70 tona yakın Leopard2 ve Abrams tanklarına hatta 75 tondan fazla olan Challenger2 tanklarına bu sistem eklenebilir mi büyük bir soru işareti. Bu teknoloji başarılı olursa tüm NATO tankları Fransız, Japon ve Güney Kore tankları gibi mecburen hafiflemeye gidecektir.

20 adet olan T84 Oplot tanklarına ilk defa monte eden Ukraynalılar, teorideki başarıyı pratikte de yakalarlarsa dünyanın en iyi korunmasına sahip tankına sahip olacaklar.

Tank, ATGM, ERA ve mühimmat teknolojisi oldukça hareketli günler yaşıyor sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz takipte kalınız.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu