Savunma Sanayii Başkanı DEMİR’den önemli açıklamalar

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, bugün konuk olduğu “Başkent Kulisi” adlı programda, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“S-400, NATO sistemini tehdit etmeyecek”

STM Banner

DEMİR, Türkiye’nin kısa süre içerisinde Rusya’dan teslim alacağı S-400 Hava Savunma Füze Sistemine (ADMS) ilişkin “Peki ama NATO Genel Sekreteri de Ankara’ya geldiğinde NATO sisteminde hem o hem bu olmaz şeklinde açıklama yaptı” şeklindeki anekdotla ilgili olaraktan “Tam da bu yüzden biz NATO sistemine entegre olmayacağını defalarca söyledik. Bu sistem, NATO sistemi içerisinde çalışmayacak. Bu sistemin, “Stand-Alone” diye tabir ettiğimiz bulunduğu bölgeyi koruyan ve diğer sistemlerle bağlantısı olmayan bir sistem olacağını defalarca söyledik. Yani burada ince bir nokta var, bunun anlaşılmış olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

DEMİR, “Bu sistem (S-400) NATO sistemini tehdit etmeyecek mi?” şeklindeki soruya ise “Neden tehdit etsin? Eğer, siz gerekli tedbiri aldı iseniz, Dost-Düşman Tanımlama (IFF) Sisteminizi ve Tehdit Kütüphanenizi tanımladı iseniz niçin tehdit etsin?” şeklinde cevap verdi.

“Patriot teklifi, bir buçuk yıl sonra geldi”

DEMİR, ABD üretimi Patriot Hava Savunma Sistemi ile ilgili olaraktan, “Amerikan tarafıyla Patriot konusunda çeşitli görüşmeler yaptık. Çok net kırmızı çizgiler kondu ortaya. Bizim şartlarımızla ilgili kesinlikle kabul edilemeyecek şeyler söylendi. Bizim masaya koyduğumuz şartlardan hiçbirinin kabul edilmediği durumlar oldu. İlaveten de biz iki yıl önce yine Patriot ile ilgili bir teklif istediğimiz zaman, bu teklife cevap bir buçuk yıl sonra geldi. Şu anda bizim EUROSAM ile çalışmalarımıza devam ediyor. Bir ortak çalışma fazı bitmek üzere. Bunun akabinde yine ortak geliştirme faaliyetlerine girilecek. Biz hiçbir zaman için batılı sistemlere kapımızı kapatmadık ve kapatmıyoruz. Şu anda bile biz Patriot ile ilgili tekliflere açığız. Tabi ki yapılan tekliflerin kendi içinde anlamlı olması bizim de onu değerlendirdiğimizde üzerinde uzlaşılabilir bir teklif olması önemli. Kısacası batılı sistemlerle ilgili biz bu ilişkileri kestik başka bir arayıştayız gibi bir şey söz konusu değil çünkü bu ilişki devam ediyor. S-400 görüşmeleri esnasında bile biz bir Patriot teklifi istedik ancak bu teklif çok geç geldi” ifadelerine yer verdi.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Kim takar abd nin caatsa sını. Amerikan rüyası bitti. Artık amerikan kabusu başlayacak. Yerli para ile ticarette başlayınca, artık kim takar dolar kur unu, coni yi. Kur girsin sana trap, tl çıksın😎.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu