Rusya, yıl sonuna kadar kara konuşlu Kalibr üretebilir

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu, INF anlaşmasının askıya alınmasının ardından kara konuşlu Kalibr Seyir Füzesi geliştirebilir.

Rus Haber Ajansı TASS’a açıklamalarda bulunan bir kaynak; Rusya’nın deniz platformlarında kullandığı, 2000km menzile sahip Kalibr Seyir Füzesinin, kara konuşlu bir versiyonun geliştirilip yıl sonuna kadar seri üretimine başlanabileceğini bildirdi. TASS’a konuşan kaynak, “Bu füzenin kara tabanlı versiyonu için, sadece kontrol sisteminde değişiklik yapmak ve yazılımı değiştirmek gerekiyor” dedi.

STM Banner

Bilindiği üzere ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın Iskander-M Füze Kompleksinde kullanmak üzere geliştirdiği Novator 9M729 satıhtan-satıha seyir füzesiyle INF’i ihlal ettiğini savunarak Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararı almış, bundan kısa bir süre sonra ise Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin de INF anlaşmasını askıya almıştı. INF Anlaşması, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel başlıklı füzelerin, yasaklanmasını öngörüyordu. Şu anda iki ülke de anlaşmayı geçersiz kıldığı için bu değerlere sahip füze sistemlerinin geliştirilmesinde yasal bir engel bulunmamakta. Hatta Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ABD; INF anlaşmasından çekilme kararı almadan 2 sene önce, Raytheon (ABD Savunma Sanayii Şirketi) tesislerinde kabiliyet arttırımı çalışmalarına başladı.

Denizaltı Gemisine, Kalibr Füzesi yüklenişi

Kalibr Seyir Füzesi

Rusya Federasyonu tarafından stratejik kara/deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere geliştirilen Kalibr, deniz araçlarına konuşlu seyir füzesidir. 2000km (Nükleer Başlık) ila 2500km (Konvansiyonel Başlık) arasında menzili bulunan Kalibr, turbojet motora, 450kg’lık (Konvansiyonel) harp başlığı ağırlığına ve 3 metrelik CEP (Dairesel Sapma) değerine sahip.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu