PARS-III’e Yeni Konfigürasyon: Zırhlı İstihkam Aracı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Savunma Sanayiinin önde gelen kara platformu üreticilerinden olan FNSS, PARS-III 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ın (TTZA) konfigürasyon seçeneklerini, “Zırhlı İstihkam Aracı” ile genişletiyor. FNSS tarafından Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri için geliştirilen PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nın devam eden kalifikasyon testlerinin, bu yılın ilk yarısında tamamlanması ve ardından da aracın envantere girmesi hedefleniyor.

FNSS tarafından geliştirilen mayın temizleme ve engel insa etme/yıkma görevlerini icra etmeye yonelik ilk 8×8 istihkam aracı olan PARS III 8×8 İstihkâm Aracı, kısa sürede takılıp çıkartılabilen donanımları ve ekipmanları sayesinde, farklı görevleri etkin bir şekilde yerine getirebiliyor. Aracın, dost birliklerin ve unsurların hareket ve harekât kabiliyetini arttırmaya yönelik olarak, farklı donanım ve ekipmanlarını kullanarak icra edebileceği görevler arasında;

STM Banner
  • Engelleri etkisiz hâle getirme, geçit açma, muharebe yollarının bakımını yapma,
  • Mayınlı arazide geçit açma operasyonunu gerçekleştirerek intikalin devamlılığını sağlama,
  • Beka kabiliyetini arttırmak maksadıyla muharebe ve savunma mevzilerinin inşası, gözetlemeye karşı tedbir alma (gizleme), sahte tesislerin inşası ve aldatma tedbirleri faaliyetlerini yürütme
  • Engeller oluşturarak düşman unsurların ilerleyişini engelleme seçenekleri yer alıyor.

FNSS, aracın temel görev donanımları için, çok sayıda ülke tarafından tercih edilen ürünlerinin, özellikle saha tecrübesi kazanmış çözümler olması ile öne çıkan Pearson firması ile çalışıyor.

FNSS’nin, Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için imzaladığı sözleşme, 13 farklı konfigürasyondaki toplam 172 aracın; tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve teslimi ile garanti döneminde sunulacak entegre lojistik destek (ELD) hizmetlerini kapsıyor. Araçlardan 145 adedi, 8 ayrı konfigürasyonda teslim edilecek PARS III 8×8; 27 adedi ise 5 ayrı konfigürasyonda teslim edilecek PARS III 6×6 olacak. Teslim edilecek PARS III 8×8 İstihkâm Aracı sayısı ise 6.

FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nın, FNSS’nin farklı konfigürasyonlarda araçlar geliştirme yeteneğinin en iyi örneklerinden biri olduğuna dikkat çekiyor: “Özel araç konfigürasyonları arasında en zorlularından birisi istihkâm araçlarıdır. Bu araçlarda, çok ciddi bir mühendislik çalışması yapmanız ve aracın farklı kullanım senaryolarını, en ince ayrıntısına kadar analiz etmeniz gerekiyor. PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nda, bu zorlukların bir adım ötesine geçerek kısa sürede farklı donanım ve ekipmanların takılıp çıkartılabilmesini de sağlayacak bir tasarım ortaya koyduk. Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin yüksek standartlarına göre ortaya koyduğumuz bu aracın, yakın gelecekte, farklı ülkeler için ihracat potansiyelini yakından takip ediyoruz.”


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu