MMU ve HÜRJET’in envantere giriş tarihleri belli oldu

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirme faaliyetleri devam eden Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ve Milli Jet Eğitim / Yakın Hava Desteği Uçağı HÜRJET’in hangardan çıkış, ilk uçuş ve envantere giriş tarihileri belli oldu.

Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili açıklamalarda bulunan TUSAŞ Milli Muharip Uçak’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa CAVCAR, 2016 yılında sözleşmesi imzalanan MMU’nun Aralık 2018 ve Şubat/Mart 2019 tarihilerinde rüzgar testlerinin gerçekleştirildiğini hatırlattı. CAVCAR tarafından yapılan açıklamalara göre, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 savaş uçaklarının yerini alacak olan MMU’nun, 50 yıla yakın hizmette kalacağı tahmin edilmekte. Halihazırda tasarım faaliyetleri devam eden uçağın; 2023 yılında hangardan çıkış yapması (Roll-Out) ve 2026 yılı sonu itibariyle ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk teslimatının yapılacağı 2029 yılına kadar MMU’nun 6 adet prototipinin üretilmesi ve 2031 yılı itibariyle uçağın tam operasyonel hale getirilmesi hedefleniyor.

STM Banner

Milli Jet Tekamül Uçağı HÜRJET hakkında açıklamalarda bulunan HÜRJET Başmühendisi Uğur ZENGİN, 2017 yılında TUSAŞ’ın öz kaynakları ile başlatılan proje kapsamında kritik tasarımın 1 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı. ZENGİN, HÜRJET’in 2021 yılında hangardan çıkış yapmasının (Roll-Out), Haziran 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ve 2025 yılında envantere alınmasının planlandığını belirtti. Eğitim, akrobasi (Türk Yıldızları) ve yakın hava desteği de dahil olmak üzere 4 ayrı konfigürasyonda üretilecek olan HÜRJET’in, uluslararası pazarda oldukça aktif olması hedeflenmekte.

MMU ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız…

HÜRJET ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız…


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu