Katar’dan 2.2 milyar dolarlık hava savunma sistemi alımı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD merkezli Raytheon şirketi, Katar’a ilave hava ve füze savunma kabiliyeti kazandırmak için 2.2 milyar dolar değerinde iki adet satış sözleşmesi imzaladı. Söz konusu anlaşmalar kapsamında Raytheon, Katar’a; Ulusal Gelişmiş Satıhtan Hava Füze Sistemi (NASAMS), NASAMS tarafından kullanılacak AMRAAM-ER Füzeleri ve PATRIOT Hava Savunma Füze Sistemi tedarik edecek. Katar tarafından Raytheon’a verilen 2.2 milyar dolar değerindeki siparişlerin bedelinin, ilerleyen dönemde 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

NASAMS

STM Banner

Bir NASAMS hava savunma sistemi; Kongsberg tarafından geliştirilen bir adet atış kontrol birimi ve füze rampaları ile Raytheon tarafından geliştirilen Sentinel radarı ile hava savunma füzelerini içermektedir. Sistem, kısa-orta menzilli hava savunma görevlerini yerine getirmektedir. Sistem, 7 ülke tarafından halihazırda kullanılmaktadır. NASAMS tarafından kullanılan ve Katar tarafından tedarik anlaşması imzalanan AMRAAM-ER Hava Savunma Füzesi, 50 kilometre etkili menzile sahiptir.

PATRIOT

Raytheon tarafından geliştirilen PATRIOT Hava Savunma Füze Sistemi, yüksek irtifa hava savunma ve taktik balistik füzelere karşı savunma amacıyla kullanılmaktadır. Çeşitli tiplerde füzeleri bünyesinde barındıran sistem, azami 190 kilometre tespit ve 160 kilometre imha menziline sahiptir. PATRIOT, şu ana kadar 100’den fazla taktik balistik füzeyi başarıyla imha etmiştir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu