Japonya yeni nesil uçak için çalışıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

5. nesil savaş uçağı üretmek için çalışmalarda bulunan Japonya’nın, ulusal televizyonunda üretilmesi planlanan yeni uçakların animasyon görüntüleri yayınlandı.

Yeni nesil savaş uçağında kullanılması için, projenin ana yüklenicisi olan Mitsubishi’nin de yeni bir AESA radar geliştirme çalışmalarına başladığı belirtildi. Yeni AESA radarın F-35 savaş uçaklarında da kullanılan AN/APG-81 AESA radarı temel alınarak geliştirileceği iddia ediliyor. F-3 olarak adlandırılması beklenen yeni savaş uçağının ise aynı zamanda 30.000 libreden fazla itki kuvveti üreten XF9-1 motorunu kullanacağı basına yansıyan bilgiler arasında. Bilgilerin doğru olması halinde Japonya gerek radar, gerekse motor gücü olarak ABD’nin F-22 Raptor’ına denk bir savaş uçağı ortaya çıkarabilir.

STM Banner

Japonya, 2007 yılında F-22 Raptor’lar için ABD’ye teklifte bulunmuş, ABD ise bu teklifi kabul etmeyerek Japonya’ya F-22 satışına engel olmuştu. Geldiğimiz noktada ise Japon Savunma Bakanlığı F-16 savaş uçakları temel alınarak imal edilmiş olan F-2 savaş uçaklarının değiştirilmesi için karar almış, bu karar çerçevesinde ise yeni nesil bir savaş uçağının yerli olarak üretilmesine karar vermişti. Karar gereği ise geçtiğimiz ay F-3 projesi başlatılmıştı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu