Hindistan, Ay’a inen dördüncü ülke olmak üzereydi

Roketsan-ATMACA-Banner

Yusuf METİN | Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO)’nun ikinci Ay görevi sırasında Chandrayaan-2 aracı, Ay’ın güney kutbunda bulunan, yumuşak iniş gerçekleştirilmesi planlanan bölgeye başarılı bir iniş gerçekleştiremedi. 2022 yılında uzaya ilk defa insanlı uçuş yapmayı planlayan ISRO, ikinci ay görevinde de başarısız oldu.

İniş yapılması planlanan bölgeye saatte 50 kilometre hızla ilerleyen Chandrayaan-2 aracı ile Ay yüzeyine 2.1 kilometre kala ISRO merkezi arasında iletişim koptu. Hintli uzmanlara göre bağlantı koptuktan sonra iki ihtimal bulunuyor. Birinci ihtimal, inişi gerçekleştirmek için programlanan Chandrayaan-2 aracının görev bilgisayarı, başarılı bir iniş için hızını saatte 2 kilometreye planlanan zamanda düşüremedi, hızını azaltabilmek için yeni bir iniş alanı aramaya başladı ve farklı bir bölgeye yumuşak iniş gerçekleştirdi. İkinci ihtimal, uzay aracı iniş için hızını düşürmesi gereken değere ulaşamadı ve planlanan bölgeye yumuşak bir iniş yerine sert bir iniş yaparak çakıldı ve görev başarısız oldu.

STM Banner

Araç ile olan iletişimin kopmasından birkaç dakika sonra merkez, araçtan veri alabildiklerini açıkladı. Alınan veriler doğrultusunda yaşanılan teknik problem ve aracın son durumu hakkında detaylı açıklamalar ilerleyen günlerde Hindistan tarafından açıklanacak.

Kalkıştan önce yapılan açıklamalarda başarılı olma ihtimali %37 olan bu görev hakkında Hindistan, başarılı olamasalar bile başarılı oluncaya kadar denemeye devam edeceklerini, planladıkları gibi önce Ay’a başarı ile inen 4.ülke olma ünvanını alacaklarını ve asıl hedefleri olan 2022 yılında uzaya insanlı uçuşu gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Her geçen yıl 1 milyona yakın mühendis mezun eden Hindistan, uzay yarışında pes etmeyecek gibi gözüküyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu