GÖKTUĞ projesi başarıyla devam ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) tarafından geliştirme faaliyetleri 2013 yılında başlatılan GÖKTUĞ Hava-Hava (air-to-air) Füzeleri, ilk olarak 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF-2017) sergilenmişti. GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN adında iki füze sisteminden oluşan GÖKTUĞ ailesi, Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri özelliğini taşımakta. Geçtiğimiz yıl GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzelerinin, Sinop’ta bulunan test alanında balistik testleri (yer testleri) gerçekleştirilmiş, bu kapsamda füzelerin motor ve kendini imha fonksiyonları denenmişti.

Bugün, TÜBİTAK-SAGE tarafından paylaşılan bir görselde ise GÖKDOĞAN Füzesi, 401’inci Test Filo personeli tarafından kullanılan F-16 jetinin kanadında görüldü. Bu görselden yola çıkarak en azından GÖKDOĞAN Füzesinin, yer testlerinin tamamlandığını ve entegrasyon faaliyetlerinin başladığını söyleyebiliriz. Başarıyla devam eden GÖKTUĞ projesinin, 2020 yılında tamamlanması planlanmakta.

STM Banner
GÖKDOĞAN Füzesi

GÖKDOĞAN Füzesi: GÖKDOĞAN adı verilen kısa menzilli (görüş içi) füze, ABD tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AIM-9 füzesinin muadili. Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcıya (IIR) sahip füze, 25km menzile sahip.

bozdoğan füzesi ile ilgili görsel sonucu

BOZDOĞAN Füzesi: BOZDOĞAN adı verilen orta menzilli (görüş dışı) füze, ABD tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AIM-120 füzesinin muadili. Aktif Radar Arayıcı Başlığa sahip füze; at-unut, çoklu hedef angajmanı, atış sonrası hedefe kilitlenme ve veri bağıyla hedef güncelleme yeteneklerine sahip. Füzesi, 65km menzile sahip. Ayrıca, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN; gelişmiş karşı-tedbir, her açıdan atış ve kendini imha yeteneklerini bünyelerinde bulundurmaktadırlar.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu