Finlandiya hava kuvvetleri yeni uçağını arıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Finlandiya Hava Kuvvetleri, envanterinde bulunan ABD’li Boeing firması üretimi F/A-18C/D uçaklarını yenilemek için farklı firmalardan savaş uçakları için tekliflerini istedi. 

Plana göre 2025 ve 2029 yılları arasında emekli olacak F/A-18C/D Hornet uçakları yerine toplam 64 adet yeni nesil çok amaçlı savaş uçağı tedariki yapılacak. Projenin toplam 11.4 milyar € değerinde olacağı hesaplanıyor. 

STM Banner

Finlandiya’nın davetine ABD’li firmalardan Boeing, F/A-18E/F Super Hornet ile Lockheed Martin ise F-35 ile katıldı. Bunların yanında Fransız Dassault firması Rafale, İngiltere Eurofighter Typhoon, İsveç’li Saab firması ise JAS-39 Gripen E/F ile katılım gösterdi. 

Program, 64 adet savaş uçağının yanında pilotaj eğitimi, yedek parça ve mühimmat lojistiği, bakım ve idame gibi konularda teknik destek gibi birçok konuyu da içeriyor. Verilen teklifler arasında Saab firmasının teklifi öne çıkıyor. Öyle ki Gripen tercih edilmesi halinde ortak üretim ve teknoloji transferi gibi konularda Saab elini açık tutacağını bildirdi.

Finlandiya, önümüzde ki 2 sene boyunca teklifleri irdeleyecek ve aynı zamanda uçakları kapsamlı bir şekilde incelemeye tabii tutacak. Tüm bu işlemlerin ardından 2021 yılında nihai kararın verilmesi planlanıyor. 


TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu