F-35 muharebe testlerine başlamak için yetersiz kaldı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD tarafından geliştirilen 5’inci Nesil Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II’nin, harbe hazırlık açısından en önemli faaliyetlerden birisi olan “Başlangıç Operasyonel Test ve Değerlendirme (IOT & E)” testine başlamak için yeterli kriterlere ulaşamadığı açıklandı.

STM Banner

National Interest’in ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un test direktöründen edindiği bilgilere göre F-35; tam oranlı seri üretime geçebilmesi açısından gerçekleştirmesi gereken son faaliyet olan “Başlangıç Operasyonel Test ve Değerlendirme (IOT & E)” olarak adlandırılan, önemli muharebe testine başlangıcı için yeterli kriterlere ulaşamadı. F-35’in AIM-120 AMRAAM Hava-Hava Füzesi ile otomatik top kullanma yeteneğinde, hayati derecede öneme sahip bir dizi teknik eksiklikler bulundu. F-35, ana görev bilgisayarı ve ALIS gibi sistemlerinde yapılacak yazılım güncellemeleri tamamlanana kadar IOT & E testine başlayamayacak. Program yetkilileri, F-35’in IOT & E testine başlaması için normalde 15 Eylül 2018 tarihini belirlemişlerdi.

Halihazırda ABD öncülüğünde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 9 ülke tarafından yürütülen F-35 projesi, 1990’lı yılların sonunda başlatılmıştı. 2006 yılında ilk uçuşunu yapan F-35, proje başlangıcından beri yaşanan gecikmeler, artan yüksek maliyeti ve uluslararası ilişkilere etkisi sebebiyle hala popüler.


  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. türkiyenin türk ülkeleri birliğine rusyayıda davet eylemesi gerekir cünkü dost görünümlü düşmanımız abd cok güclü f 35 yerine ingilterenin tempest rusyanın t57 savaş ucağını ortak üretebiliriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu