Bakan AKAR, F-35’lerin konuşlanacağı Malatya Ana Jet Üssünde

Roketsan-ATMACA-Banner

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığına gitti.

Faaliyetlere ilişkin Üs Komutanı Tuğgeneral Selim Karsavuranoğlu’ndan brifing alan, talimat veren Bakan Akar, daha sonra filo komutanları ve pilotlarla bir araya geldi. Pilotlarla samimi sohbetin ardından Hat Bakım Komutanlığına geçen Bakan Akar ve komutanlar, buradaki bakım personeliyle de görüştü, direktifler verdi.

STM Banner

Bir F-4E uçağındaki yerli üretim akıllı mühimmatı inceleyen Bakan Akar ve komutanlar daha sonra F-35 uçaklarının konuşlanacağı alana geçti. Buradaki çalışmaları inceleyen Bakan Akar, gelinen son duruma ilişkin bilgi aldı.

7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı personeli ile de bir araya gelen Bakan Akar, pilotundan bakımcısına tüm personelin Hava Kuvvetleri Komutanlığının, dolayısıyla da Türk Silahlı Kuvvetlerinin çalışmalarına önemli katkılar sağladığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetlerini büyük bir aile olarak nitelendiren BakanAkar, “Ancak bir bütün halinde çalışarak bize verilen görevleri başarıyla yerine getirebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’ye yönelik sadece terör değil, hava ve füze tehdidinin bulunduğunu da dile getiren Bakan Akar, hava savunma sistemi tedarikine ilişkin geçen süreçte yaşananlara değindi. Konunun son dönemde F-35 Müşterek Savaş Uçağı Projesi’ne bağlanmaya çalışıldığına dikkati çeken Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti F-35 projesinin bir ortağıdır. Bugüne kadar aksaksız ve eksiksiz bütün sorumluluklarımızı yerine getirdik. Bugüne kadar ortaklığımızın gereği olarak 1,2 milyar dolar para ödedik. Bunun için şu an içinde bulunduğumuz üsteki yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. F-35’lerin burada faaliyetlerini icra edebilmesi için yerleşim alanları kuruyoruz. Bu uçakların bir kısım parçaları Türkiye’de üretiliyor. Bununla ilgili siparişlerin tamamı zamanında yapıldı, verildi. Bu konuda Türkiye’nin sicili tertemiz. Bu şekilde devam ederken S-400 gündeme geldikten sonra, ‘S-400 alınırsa F-35’leri vermeyiz’ diye bir durum çıktı. Biz de tüm muhataplarımıza F-35 projesinin sözleşmesinde ‘Eğer ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır’ diye bir madde yok diye hatırlatıyoruz. Biz bütün sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz, bütün çalışmaları ciddiyet ve samimiyetle yapıyoruz. Ayrıca diyoruz ki S-400, NATO sistemlerinden tamamen bağımsız olacak. Eğer NATO sistemleriyle entegre milli sistemlerimiz varsa onunla dahi entegre etmeyeceğiz. Tamamen bağımsız olacak. F-35’ler Malatya’da konuşlanacak diğeri de ülkemizin başka bir yerine konulacak. Aralarında mesafe olacak tamamen ayrı çalışacak.”

Alınması gereken tedbirle ilgili NATO ile, ABD ile ortak çalışma grubu kurulmasına yönelik teklifi hatırlatan Bakan Akar, şöyle devam etti:

“Etkileşim konusunda müttefiklerimizin endişelerini gidermek izin bu çalışma grubuna katılmaya hazır olduğumuzu defaaten söyledik. Eğer bunlar birbirine yaklaştığında bir etkileşim söz konusu olacaksa buna benzer örnekler var. Şimdi Suriye’de S-400 var, orada yakın mesafe içinde İsrail’in F-35’i uçuyor. Ne oldu bugüne kadar? Baltık ülkelerinde de benzer durumlar var. Ne oldu? Bu konuları muhataplarımıza anlatmaya, onları aydınlatmaya çalışıyoruz. Bazı konularda yakınlaşma olmakla beraber temeldeki ayrılık maalesef devam ediyor. Biz diğer taraftan da gerek S-400 gerekse F-35 konularında taahhütlerimiz, sorumluklarımız neyse onları aksaksız, eksiksiz yerine getirmeye gayret gösteriyoruz.”

Türkiye’nin hava savunmasını sadece S-400 ile kurmayı düşünmediklerini vurgulayan Bakan Akar, “Aynı zamanda eğer aynı şartlar ve ilkeler çerçevesinde ABD’liler de bize Patriot verirlerse onu alabileceğimizi söyledik. O konuda bize Mart ayında ABD’liler yeni bir teklif gönderdi, onu da bizim ilgili kurumlarımız inceliyor” dedi.

Bakan Akar, Eurosam’ın ürettiği Samp-T hava savunma sisteminin tedarikine ilişkin de çalışmanın devam ettiğini belirterek, “Bu çalışma Ekim ayında tamamlanacak ondan sonra ortak üretim dahil yapılması gereken neyse onları yapmaya çalışacağız” diye konuştu.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu