ASELSAN, “TUFAN” İle Hız Rekoru Kırdı!

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN tarafından geliştirilen Elektromanyetik Top Sistemi (TUFAN), Konya-Karapınar’da gerçekleştirilen atışlı testlerde mühimmatı ses hızının 9 katı hızla hedefe gönderdi. Elektromanyetik Fırlatma (EMF) konusunda ASELSAN tarafından 2014 yılında başlanan çalışmalar başarıyla ilerliyor. Bu çalışmalar ile geliştirilen TUFAN sistemi ön prototipi ile yapılan ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı atışlı testlerde 3000 m/sn namlu çıkış hızı sağlanarak rekor kırıldı. Sağlanan bu hız değeri barut kullanan klasik silahların mermiyi atma hızının yaklaşık üç katı. Elektromanyetik Fırlatma (EMF) özellikle silah sistemleri alanında dünyada çığır açan bir teknoloji. Bu teknoloji kullanılarak geliştirilen ve “Railgun” adı verilen silahlar çok uzun mesafelerde etkili olacak ve savunma alanında önemli bir kuvvet çarpanı olarak görülüyor.

Mühimmatın namludan yüksek hızla çıkması, klasik silahlara nazaran çok daha uzun  menzillere atış yapılabilmesi anlamına geliyor. Yine ülkemizde geliştirilecek akıllı mühimmatlar ile birlikte “Railgun” sistemleri hem uzun menzilli kara topçu silahı hem de çok etkili bir hava savunma silahı olarak kullanılabilecek.

STM Banner

ASELSAN, ilerleyen dönemde EMF teknolojisinin tüm alt bileşenlerini geliştirmeyi sürdürerek daha ağır mühimmatların daha yüksek enerjilerle fırlatılmasını hedefliyor. EMF sistemleri konusunda yürütülen çalışmalar sayesinde ülkemizde birçok yeni teknoloji kazanılacak.
EMF çalışmaları, ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, Çin, Rusya, Güney Kore gibi ülkelerde de yürütülüyor. ASELSAN, bu alanda geliştireceği ürünler ile dünyanın
önde gelen üreticilerinden birisi haline gelmeyi hedefliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu