ABD’den Körfez’e 3.9 milyar dolarlık silah satışı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) toplam değeri tahmini 3.918 milyar dolar olan olası silah satışlarını onayladı. ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DCSA) tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu satışlar aşağıda verilmiştir.

Suudi Arabistan Krallığı

STM Banner

1-Uçak Bakım ve Yedek Parça Hizmetleri

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’a; F-5, RG-5, F-15, KA-350, C-130, KC-130, E-3, RE-3, KE-3 vb. uçak tiplerinin bakım, onarım ve yedek parça hizmetleriyle olaraktan tahmini değeri 2.6 milyar dolar olan olası bir satışı onayladı. Söz konusu anlaşma kapsamında ABD, Suudi Arabistan’a teknik ve lojistik destek sağlayacak.

2-Taktik Hava Gözetleme Sistemi (TASS)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’a Taktik Hava Gözetleme Sistemi (TASS) programı için yedek parça, teknik ve lojistik destek hizmetlerini içeren yaklaşık değeri 136 milyon dolar olan olası bir satışı onayladı. Söz konusu anlaşma kapsamında ana yüklenici, Texas konuşlu L3 Technologies olacaktır.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)

1-APKWS-II Lazer Güdümlü Füze

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam değeri 900 milyon dolar olan 20.004 adet APKWS-II Lazer Güdümlü Füze Sistemi, silah desteği, personel eğitimi ve yedek parça tedariğiyle ilgili olası satışı onayladı. Söz konusu anlaşma kapsamında ana yüklenici, New Hampshire konuşlu BAE Systems olacak.

2-Javelin Anti-Tank Güdümlü Füze

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam değeri 102 milyon dolar olan 331 adet Javelin Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) ile ilgili lojistik destek ve ekipman tedariğini içeren olası bir satışı onayladı. Söz konusu anlaşma kapsamında ana yüklenici, Arizona konuşlu Raytheon olacaktır.

3-Eğitim Hizmeti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebi üzerine ABD Deniz Piyadeleri tarafından eğitim hizmeti verilmesini kapsayan yaklaşık değeri 100 milyon dolar olan olası bir satışı, onayladı. Anlaşma kapsamında 34 ABD Deniz Piyadesi, sürekli olarak BAE’ye atanacak.

4-RQ-21A Blackjack İHA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’ne toplam değeri 80 milyon dolar olan 20 adet RQ-21A Blackjack İnsansız Hava Aracı, 8 adet Yer Kontrol İstasyonu (GCS), 4 adet Fırlatma Rampası ve ilgili ekipmanı içeren olası bir satışı onayladı. Söz konusu anlaşma kapsamında ana yüklenici, Washington konuşlu Boeing olacaktır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu