Filipinler’in en yeni savaş gemisi ASELSAN GÖKDENİZ’e emanet

Roketsan-ATMACA-Banner

HD Hyundai Heavy Industries tarafından Filipinler Deniz Kuvvetleri için inşa edilen BRP Miguel Malvar Korveti’nin denize indirme töreni, Güney Kore’de gerçekleştirildi. BRP Miguel Malvar Korveti’nin yakın hava savunma sistemi olarak ise ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (CIWS) tercih edildi.

Güney Kore merkezli HD Hyundai Heavy Industries (HHI) ile Filipinler Savunma Bakanlığı, Aralık 2021’de 2 adet Korvet tipi savaş gemisi inşası için yaklaşık 475 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalamıştı. Sözleşme kapsamında inşa edilen ilk korvet olan BRP Miguel Malvar (FF06), geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle denize indirildi.

STM Banner

Korvetin, donanım ve test faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben 2025 yılı içerisinde Filipinler Donanması’na teslim edilmesi bekleniyor.

118.4 metre uzunluğa ve 14.9 metre genişliğe sahip Korvet; 76mm deniz topu, gemisavar füzeler, dikey atım sistemi, hava savunma füzeleri ve AESA Arama Radarı ile donatıldı. Öte yandan geminin yakın hava savunması için ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Silah Sistemi tercih edildi. GÖKDENİZ CIWS, daha önce Türk Deniz Kuvvetleri, Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Türkmenistan Deniz Kuvvetleri ve Pakistan Deniz Kuvvetleri tarafından da tercih edilmişti.

GÖKDENİZ

Konuyla ilgili olarak ASELSAN tarafından yapılan açıklamada, “ASELSAN GÖKDENİZ, ATOM programlanabilir akıllı mühimmatın yanında HEI ve TP mühimmatlarını da atabiliyor. Balistik hesaplama kabiliyetine sahip olan çift namlulu 35 mm Yakın Hava Savunma Sistemi GÖKDENİZ, entegre atış kontrol radarı ve elektro-optik suiti ile dünya ordularında da fark yaratmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Modern Yakın Hava Savunma Silah Sistemi: GÖKDENİZ

GÖKDENİZ, gemi platformlarının hava tehditlerine karşı savunulmasında son katman olarak kritik önem taşıyan bir yakın hava savunma sistemi. Dünyada İngilizce “Close-In Weapon System (CIWS)” olarak tanımlanan bu sistemler başta gemisavar füzeleri olmak üzere insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi geniş bir tehdit kümesine karşı gemilerin savunulmasını sağlıyor.

Sistemde 35mm namlulu silahın yanı sıra arama radarı, takip radarı ve E/O algılayıcılar aynı platform üzerinde bulunuyor. Sistem bu sayede hedef tespiti, tehdit önceliklendirmesi, angaje olunan tehdidin otomatik olarak takip edilmesi ve imha edilmesi fonksiyonlarının tümünü icra edebiliyor.

MKE üretimi 35mm çift silahın kullanılmakta olduğu sistem, dakikada 1100 atım atış hızına sahip. ATOM adı verilen ASELSAN ve MKE ortak üretimi Parçacıklı Mühimmatın kullanımı sayesinde güncel hava tehditlerine karşı yüksek etkinlik sağlanabiliyor.

GÖKDENİZ

GÖKDENİZ’in önemli bir yeteneği de Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması. Bu mekanizma sayesinde sisteme iki veya daha fazla tipe mühimmat aynı anda yüklenebiliyor ve istenen tipte mühimmat operatör tarafından seçilerek kullanılabiliyor. Hava tehditlerinin yanı sıra suüstü ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilecek olan GÖKDENİZ sistemi bu mekanizma sayesinde farklı kullanım amaçlarına yönelik görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

GÖKDENİZ’de kullanılmakta olan 35mm silah, mühimmat, radarlar, E/O algılayıcılar, hareket kontrol sistemleri, görev bilgisayarlar gibi temel alt bileşenlerin tümü yurt içinde Türk savunma sanayii tarafından geliştirildi ve üretildi.

Dünyada az sayıda ülke kendi yakın hava savunma sistemini geliştirebilecek ve üretebilecek kabiliyete sahip. Bu nedenle yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri değil dost ve müttefik diğer ülkelerin bahriyeleri de GÖKDENİZ’e yoğun ilgi gösteriyor.

Atış anları:


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu