
Almanya merkezli savunma şirketi Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger, Taurus seyir füzelerinin Ukrayna’ya teslim edilmesinin savaşta kayda değer bir etki yaratmayacağını söyledi.
Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, Taurus seyir füzelerinin Kiev’e teslimatının savaşın seyrini değiştirmeyeceğini belirtti. Papperger’e göre, savaşın seyrini değiştirebilecek asıl unsur klasik top mermileri.
“Taurus iyi bir füze ama etkili olmaz”
Papperger, “(Taurus teslimatları) savaşta hiçbir şeyi değiştirmez, Taurus füzeleri durumu tersine çevirmeye olanak tanımaz. Ayrıca Ukrayna’nın halihazırda benzer menzile sahip seyir füzeleri var.” dedi.
Papperger, “Taurus iyi bir füze, bunda şüphe yok. Ancak Almanya’nın elinde sadece birkaç yüz adet var. Bunların birçoğu da kullanılamaz durumda.” ifadesini kullandı.

İHA’ların da savaşın gidişatını değiştiremeyeceğini savunan Papperger, “Savaşın gidişatını kayda değer şekilde değiştirmeyen şeylere fazla takılıp kalıyoruz. İHA’lar da gidişatı değiştiremez çünkü kolayca engellenebiliyorlar.” diye konuştu. Papperger’e göre bu sistemlerin bugün etkili olmasının temel nedeni, “etkili bir anti-dron savunmasının henüz mevcut olmaması.”
Papperger, “Durumu gerçekten değiştirebilecek olan şey klasik top mermileridir.” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Taurus teslimatı siyasi gündemde
Almanya’da ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, Taurus füzelerinin Ukrayna’ya teslimatının Avrupa Birliği ülkeleriyle koordineli şekilde mümkün olabileceğini söyledi. Merz, Almanya’da Mayıs ayında kurulması beklenen yeni hükümete liderlik etmesi beklenen isim olarak dikkat çekiyor.
Merz, Ukrayna’nın şu anda savunma pozisyonunda olduğunu belirtti ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin ikmal yollarını hedef alabilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Kerç Köprüsü’nü örnek gösterdi.
Ukrayna uzun süredir Taurus talebinde bulunuyor
Kiev yönetimi, uzun süredir Berlin’den Taurus seyir füzeleri talep ediyor. Halihazırda Ukrayna’ya İngiltere tarafından Storm Shadow füzeleri teslim edilmiş durumda. Ancak Taurus füzeleri, Alman-İsveç ortak yapımı olup daha uzun menzile sahip.
Taurus füzeleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce bu konuda uyarıda bulunmuştu. Putin, 28 Kasım’da gerçekleşen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) zirvesinde, Batı’ya ait uzun menzilli silahların Rus topraklarında kullanılmasının, “NATO’nun doğrudan çatışmaya müdahalesi” anlamına geleceğini ve bu durumun Moskova tarafından birçok kez dile getirildiğini söylemişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Handelsblatt