
Yunan Bakan Dendias, Avrupa’nın savunma altyapısını güçlendirmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye’nin İHA üretim kapasitesine dikkat çekti.
Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Belçika’nın Brugge kentindeki yaptığı konuşmada, “Yunanistan’ın AB’nin güneydoğu sınırlarındaki rolü ve Avrupa savunma kanadının güçlendirilmesine katkısı” başlığını taşıyan bir sunum yaptı. Dendias, Avrupa Birliği’nin savunma altyapısını güçlendirmesi ve savunma sanayiinde yapısal değişiklikler gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.
İnsansız Hava Araçları ve Avrupa’nın Zayıf Yönleri
Dendias, insansız hava araçları konusunda çarpıcı bir karşılaştırma yaptı ve şunları söyledi: “Rusya, İran ve Türkiye her gün binlerce drone üretebiliyor. Avrupa bilgiye sahip, ancak kapasiteye sahip değil.
Ayrıca, inovasyon açısından, Avrupa ordusunun karşılaştığı ve karşılaşacağı sorunlara yenilikçi çözümler bulabilecek tek bir Avrupa ekosistemi yaratmamız gerekiyor.”
Avrupa’nın, yeni savaş biçimlerine karşı koyabilmesi için ortak bir inovasyon ekosistemi oluşturulmasının gerektiğini vurgulayan Bakan, Avrupa’nın stealth uçakları üretmediğini, bu nedenle ülkesinin Amerikan F-35 gibi seçeneklere yöneldiğini belirtti. Avrupa yapımı Rafale ve Eurofighter uçaklarının bu teknolojiye sahip olmadığını söyledi.
Avrupa’nın Savunma Bağımsızlığı İçin Yapılması Gerekenler
Dendias, savaş uçaklarının geleceğinin artık tekil hava araçlarında olmayacağını, bunun yerine dijital savaş platformlarında olacağını ifade etti. Savaş uçaklarının, insansız hava araçlarından oluşan sürüleri koordine edeceğini belirten Bakan, “Pilot uçaklarıyla değil, onları eşlik eden İHA’lar savaşacak.” dedi.
Avrupa savunma özerkliğine giden yolun uzun olduğunu kabul eden Dendias, AB savunma fonunu hatırlatarak, “Eğer bugün gemi siparişi verirsek, 7-8 yıl sonra teslim alırız. Denizaltılar için bu süre 12 yıl. 150 milyar avro yeterli değil – üretim yapıları da yok.” dedi.
NATO’nun Tamamlayıcısı Olmalı
Dendias, Avrupa Birliği’nin savunma özerkliğinin, NATO’nun alternatifi olarak görülmemesi gerektiğini, ancak onun tamamlayıcısı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa’nın yeni hibrit tehdit biçimlerini yönetmeye hazır olmadığını dile getirdi. Birleşik Krallık’ın Brexit ile ayrılmasının önemli bir boşluk oluşturduğunu ve Ukrayna’daki çatışmanın savaş yöntemlerini değiştirdiğini söyledi. Avrupa’nın, kara, hava, deniz ve siber alanlardaki yeni savaşa adapte olması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların Güvenliği Sağlama Rolü
Dendias, vatandaşların güvenliği sağlama konusunda aktif bir şekilde yer almasının gerekliliğini vurguladı: “Bir demokrasinin ordusu sadece profesyonellerden oluşamaz. Vatandaş, kendi ülkesinin değerlerini korumak için hizmet etmelidir.” Bu görüşün popüler olmayabileceğini ancak gerekli olduğunu ifade etti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Onalert