
ASELSAN (ASELS) üretimi GÖKDENİZ sistemi, Filipinler Donanması’nın en yeni savaş gemisine entegre edildi.
Filipinler Donanması’na ait BRP Miguel Malvar Korveti’nin denize indirilme töreni, Güney Kore’de gerçekleştirildi. HD Hyundai Heavy Industries tarafından inşa edilen savaş gemisi, ASELSAN üretimi GÖKDENİZ 35mm Yakın Hava Savunma Silah Sistemi (CIWS) ile donatıldı.
ASELSAN GÖKDENİZ sistemi tercih edildi
BRP Miguel Malvar’ın yakın hava savunması için ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ CIWS sistemi seçildi. Sistem; insansız hava araçları, gemisavar füzeler, uçaklar ve helikopterler gibi tehditlere karşı koruma sağlayacak şekilde geliştirildi.
GÖKDENİZ sisteminde, 35mm çift namlulu MKE üretimi top, arama radarı, takip radarı ve elektro-optik (E/O) algılayıcılar aynı platformda yer alıyor. Bu sayede hedef tespiti, tehdit önceliklendirmesi ve imhası otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.
“Müttefiklerle müşterek operasyonların parçası olacak”
Törende konuşan Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro, geminin yalnızca caydırıcı güç olmadığını vurgulayarak, “Miguel Malvar bugün yalnızca sularımızı koruyacak bir caydırıcı güç olarak değil, aynı zamanda müttefiklerle yürütülecek müşterek ve birleşik operasyonların önemli bir parçası olarak burada.” dedi.
Filipinler Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise geminin gelişi, “kendi kendine yeten ve güvenilir bir savunma duruşunun geliştirilmesine yönelik kritik bir adım.” olarak tanımlandı.
ASELSAN GÖKDENİZ 100/35 Yakın Hava Savunma Sistemini taşıyan, Filipinler Donanması’na ait BRP Diego Silang gemisinin denize indirilme töreni Güney Kore’de gerçekleştirildi. pic.twitter.com/unaaCeTyuX
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) April 9, 2025
Sistem donanımı ve mühimmat yapısı
GÖKDENİZ sistemi, ASELSAN, TÜBİTAK-SAGE ve MKE iş birliğiyle geliştirilen ATOM programlanabilir mühimmatın yanı sıra HEI ve TP mühimmatları da ateşleyebiliyor. Dakikada 1.100 atım yapabilen sistem, Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması sayesinde birden fazla mühimmat tipini aynı anda taşıyabiliyor. Böylece operatör, tehdit tipine göre uygun mühimmat türünü seçerek müdahale edebiliyor.
Yakın hava savunmasının yanı sıra, suüstü ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilen sistem, farklı görev ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde tasarlandı.
Korvetin teknik özellikleri
118.4 metre uzunluğa ve 14.9 metre genişliğe sahip BRP Miguel Malvar Korveti, 76mm deniz topu, gemisavar füzeler, dikey atım sistemi, hava savunma füzeleri ve AESA arama radarı ile donatıldı. Yakın hava savunması görevini ise GÖKDENİZ sistemi üstleniyor.
BRP Miguel Malvar’a ilaveten aynı tipteki 1 korvete de GÖKDENİZ entegre edilmişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com