ATMACA’nın Sesi Yunanistan’dan Denizaltı Tedarikiyle Geldi

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, 4 adet Papanikolis sınıfı denizaltının modernizasyonunu ve yeni denizaltı tedariklerini açıklaması bekleniyor.

Türkiye’nin savunma sanayii alanında yaptığı hamleler, Yunanistan’ın silahlanma politikalarına yansıyor. Halihazırda 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın (1’i envanterde) inşa sürecini sürdüren ve AKYA Ağır Torpido ile Kapsüllü ATMACA Gemisavar Füzesi gibi mühimmatları geliştiren Türkiye, denizaltından muharebe kabiliyetini arttırıyor.

STM Banner

Yunanistan ise Türkiye’nin artan bu kabiliyetlerine karşı hazır alımlarla denge kurma arayışı içerisinde. Yunan Başbakanı Miçotakis’in 27 Mart’ta Yunanistan Parlamento’sunda duyurması beklenen programlar arasında, yeni denizaltı tedarikleri ve modernizasyonları yer alıyor. Ayrıca, Salamis Deniz Üssü’ne ilk parti harp torpidolarının da yaz başında teslim edilmesi planlanıyor.

İlk Torpidolar Salamis Deniz Üssü’ne Ulaştı

Yunan Deniz Kuvvetleri, denizaltı filolarını güçlendirmek için eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda, iki adet SeaHake Mod4 eğitim torpidosu Salamis Deniz Üssü’ne ulaştı. Torpidolar, eğitim ve sertifikasyon amacıyla kullanılacak.

Torpidolar, fiber optik kablo ile hassas bir şekilde yönlendirilerek takip edilebiliyor. İlk eğitim atışlarının ise Mayıs ayında yapılması planlanıyor.

Yunanistan Deniz Kuvvetleri, 2025 yılı sonuna kadar da eski torpidoları yenileyerek, SeaHake Mod4 Harp Torpidolarını tedarik etmeyi hedefliyor. Bu torpidolar, 50 knot hıza ulaşabiliyor ve 50 kilometreden fazla menzile sahip. Gelişmiş elektronik karşı önlemlerle donatılmış olan harp torpidoları, farklı deniz koşullarında etkili olabiliyor.

Roketsan tarafından geliştirilen ve kısa süre önce Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen AKYA Torpidosu, SeaHake Mod4 muadili olarak kabul görüyor.

AKYA Ağır Sınıf Torpido
AKYA Ağır Sınıf Torpido

Yaşlanan Donanmanın Yenilenmesi

Yunan Deniz Kuvvetleri filosunda, hala kullanımda olan beş adet eski Type 209 sınıfı denizaltı yer alıyor. Bu gemilerin yerine dört yeni denizaltı tedarik etmeyi planlayan Yunanistan, Alman Type 209/1400, Fransız Scorpene ve Barracuda ile İsveç Saab A26 denizaltılarına ilgi gösteriyor.

Yunanistan, bu denizaltıların yerel tersanelerde inşa edilmesini hedefliyor.

Yeni Tedarik Planı

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, parlamentoya sunulacak olan 12 yıllık savunma tedarik planına atıfta bulunarak Yunanistan’ın “zorluklarla başa çıkabilen modern, esnek sistemlere sahip olması gerektiğini” vurguladı. Yeni denizaltıların önümüzdeki on yıl içinde kademeli olarak hizmete alınırken ayrıca, modernize edilen denizaltıların da en az 15 yıl daha hizmette kalması planlanıyor.

Yunan Deniz Kuvvetleri, dokuz adet operasyonel denizaltıdan oluşan bir filo kurmayı amaçlıyor.

Papanikolis Sınıfı Denizaltı

Papanikolis sınıfı denizaltılar, Siemens polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücrelerine sahip hava bağımsız tahrik (AIP) sistemini kullanarak, uzun süre su altında kalabilme kapasitesine sahip.

AIP sistemi sayesinde, Papanikolis sınıfı denizaltılar maksimum 20 knot hızla hareket edebiliyor ve 400 metreye kadar derine inebiliyor. Ayrıca, sekiz adet 533 mm torpido tüpüne sahip olan bu denizaltılar, ağır torpidolar ve gemi karşıtı füzelerle donatılıyor.

Bu denizaltılar, 65 metre uzunluğunda, 6.3 metre genişliğinde ve 1.860 ton sualtı deplasmanına sahip.

Yunan Donanması’nın, denizaltılarını operasyonel tutmakta büyük teknik ve lojistik sorunlarla boğuştuğu biliniyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / onalert

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu