TUSAŞ ve Endonezyalı Havacılık Devi PTDI Arasında MoU İmzalandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Endonezya’nın en büyük havacılık şirketi PTDI (PT Dirgantara Indonesia) ile bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

TUSAŞ’tan yapılan açıklamada imzalanan MoU’nun amacının “çeşitli platform ve projelerin birlikte gerçekleştirilmesi ve potansiyel iş birliğinin güçlendirilmesi” olduğu belirtildi.

STM Banner

Indonesian Aerospace (PTDI), halihazırda Endonezya’nın en büyük havacılık şirketi olma özelliğine sahip.  PTDI tarafından üretilen CN235-220 Deniz Karakol Uçağı (MPA) şirket için bir gurur kaynağı.

MoU’nun Detayları

Endonezya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada ise PTDI ve TUSAŞ arasındaki zaptın PTDI tarafından geliştirilen N-219 Nurtanio hizmet uçağı üretiminin genişletilmesi ve modernizasyonu; Türk CN235 filosunun ömürlerinin uzatılmasına dair iş birliğine gidileceği not edildi.

İki şirket, aynı zamanda TUSAŞ’ın geliştirme projesi ve PTDI üretimi N245 uçağının ortak geliştirilmesi ve üretiminde mühendislik desteğinde iş birliği yapacak.

“MoU, özellikle N-219 uçağı ve Türk CN235 uçağının modernizasyonu açısından PTDI ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında var olan iş birliği ilişkisini geliştirecek ve güçlendirecektir.”

Elçilik tarafından yapılan açıklamada PTDI ve Türk şirketleri arasındaki iş birliklerine vurgu yapılırken Endonezya tarafından üretilen CN235 uçağında ASELSAN tarafından üretilen sinyal istihbaratı ve istihbarat iletişim sistemlerinin kullanıldığı belirtildi.

TUSAŞ ve PTDI IDEF 2017 Fuarı esnasında havacılık alanında ortak çalışmalar yapmak üzere imzalanan Mutabakat Muhtırasını takiben, devam eden çalışmaların sonucunda 6 Temmuz 2017 tarihinde “Çerçeve Anlaşması” imzalamıştı.

İmzalanan Çerçeve Anlaşması ile TUSAŞ, 50 koltuklu N-245 uçağının PTDI tarafından yürütülen konsept geliştirme çalışmasına katılım sağlayacaktı. PTDI ve TUSAŞ N-219 uçağı ile ilgili ortak pazarlama faaliyetleri yürütecek ve pazardaki talebe göre iş modelini belirleyecekti.

Endonezya ve Türk Savunma Sanayii

Endonezya’nın Türk savunma sanayii ürünlerine olan ilgisi ise her geçen gün giderek artıyor. Endonezya geçtiğimiz yıllarda ASELSAN’dan ZOKA Akustik Torpido Karşı Tedbir Karıştırıcı ve Aldatıcı sistemi siparişi vermişti.

FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN Orta Sınıf Tank, ZARGANA Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi ve ACAR Kara Gözetleme Radarı, halihazırda Endonezya Ordusu tarafından kullanılan bazı Türk savunma sanayii ürünleri arasında bulunuyor.

Endonezya, TUSAŞ üretimi ANKA Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İHA ile ASELSAN üretimi KORKUT Kundağı Motorlu Alçak İrtifa Hava Savunma Top Sistemi’ne yoğun ilgi gösteriyor.

Öte yandan benzer ilginin, MİLGEM ve ALTAY için de olduğu bilinmekte.

PTDI

1976’da Endonezya’nın Bandung kentinde devlete ait bir şirket olarak kurulan PTDI, havacılık endüstrisinde yer alan bir şirket olarak kapasitesini başarıyla geliştirdi ve büyüttü.

Şirket, uçak imalatı alanında sivil veya askeri nakliye için CN235 Deniz Karakol Uçağı gibi çeşitli tiplerde uçaklar üretmektedir. PTDI bugüne kadar dünya çapında 50 operatöre yaklaşık 400 uçak teslim etti.

PTDI, sabit kanatlı uçakların yanı sıra Airbus Helicopters lisansı ile NAS330 Puma, NAS332 C1 Super Puma, H215, H225M/H225, AS365/565, H125M/H125 ve Bell Helicopter Textron lisansı ile Bell 412EPI gibi çeşitli helikopter türleri de üretmekte.

Mühendislik ve geliştirme alanında ise uçak, uçuş simülatörü ve İnsansız Hava Aracı (İHA) tasarım, test ve belgelendirme konularında teknik yeterliliğe sahipler.

Endonezya TEKNOFEST 2021’de

TEKNOFEST 2021’e pek çok Endonezyalı savunma şirketiyle birlikte katılım gösteren PTDI, TUSAŞ’a ek olarak HAVELSAN ile potansiyel iş birliklerine yönelik MoU imzaladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ise TEKNOFEST için Türkiye’ye gelen Endonezya Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Rachmat Gobel ve beraberindeki heyetle görüştü.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen görüşmede, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ile Endonezyalı yetkililer de hazır bulundu.

Görüşmede, iki ülke arasında yapılacak muhtemel alt yapı projelerinin yanı sıra bilim, teknoloji, uzay ve standardizasyon alanlarında iş birliği fırsatları ele alındı.

TEKNOFEST 2021/PTDI/Endonezya
TEKNOFEST 2021/PTDI/Endonezya

ÖNERİLEN İÇERİK: KAPLAN MT’nin Tasarımına Mükemmelleştirme


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, TUSAŞ

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu