Roketsan’dan düşük maliyetli yeni tank avcısı: LOMTAS

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan, LOMTAS Lazer Güdümlü Orta Menzilli Tanksavar Füzesi için çalışmaları başlattı. Geliştirilen füze, 4+ kilometre menzile kadar etkili olacak.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre; Roketsan, düşük maliyetli tanksavar füzeler için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, görüntüleyici kızılötesi arayıcı (IIR) başlıklı OMTAS Füzesi üzerinden LOMTAS Tanksavar Füzesi’ni geliştirmek üzere çalışmalara başlanıldı.

STM Banner

OMTAS’tan farklı olarak tıpkı MAM-L gibi yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip olacak LOMTAS Tanksavar Füzesi, OMTAS’a kıyasa aşırı derecede düşük bir maliyetle üretilecek. Yakında atış testlerine başlanması beklenen LOMTAS ile Roketsan, hem Türk Silahlı Kuvvetleri için hem de ihracat pazarı için önemli bir ürün ortaya koymuş olacak.

Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde lazer güdümlü tanksavar füze olarak, Rusya Federasyonu üretimi KORNET-E Tanksavar Füzesi kullanılıyor. Laser beam-rider güdümlü KORNET-E Tanksavar Füzesi, Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında geliştirilen FNSS KAPLAN ve PARS STA araçlarına da OMTAS ile birlikte entegre edildi.

Silah Taşıyıcı Araç STA
KAPLAN STA

LOMTAS Tanksavar Füzesi ise yarı aktif lazer güdümlü olması hasebiyle KORNET-E, Skif ve Corsar gibi lazer beam-rider güdümlü füzelere nazaran çok daha üstün yeteneklere sahip olacak. LOMTAS Füzesi’nin, gerek zırhlı kara platformları ve çeşitli hava platformları gerekse üç ayak üzerinden piyade unsurları tarafından sahada aktif olarak kullanılması bekleniyor.

Roketsan tarafından geliştirilen 8 kilometre menzilli UMTAS ve L-UMTAS Tanksavar Füzeleri, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. 2.5 kilometre menzile sahip omuzdan atılan KARAOK Füzesi’nin ise yakında envantere girmesi planlanıyor. 16+ kilometre menzilli LUMTAS-GM Füzesinin atışları ise başarıyla devam ediyor.

LOMTAS Füzesi’nin, düşük maliyetine ilaveten hızlı üretilebilme özelliğiyle günümüz muharebe ihtiyaçlarına en etkin şekilde uyum sağlayacağı değerlendiriliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu