Challanger 3 tanklarına İsrail’den Trophy kalkanı

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Krallık’ın Challanger 3 Ana Muharebe Tankları, İsrail üretimi Trophy 3 Aktif Koruma Sistemi ile tanksavar tehditlerine karşı korunacaklar.

İsrailli savunma şirketi Rafael, önümüzdeki birkaç yıl içinde hizmete girmesi beklenen Challenger 3 tanklarına Trophy aktif koruma sisteminin üçüncü ve son entegrasyon faaliyeti için Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile bir sözleşme imzaladı.

STM Banner

Rafael tarafından yapılan açıklamaya göre; geçen yılın sonlarında, üç haftalık bir test faaliyeti gerçekleşti. Faaliyet, Trophy sisteminin gelen tehditlerin %90’ından fazlasını engellediği canlı atış testlerini de içeriyordu.

Bir Rafael yetkilisi tarafından Defense News’e yapılan açıklamada, “İngiliz müşteri tarafından tanımlanan geniş bir tehdit yelpazesiyle karşı karşıya kalınarak iki düzineden fazla önleme gerçekleştirildi” dedi.

Trophy APS

Trophy Aktif Koruma Sistemi

Trophy sistemi; askeri kara araçlarını roket ve füzelere karşı korumak üzere tasarlanmış olup, platforma yönelen tehdite karşı fizik imha mühimmatı kullanarak angajman gerçekleştirmektedir.

Birleşik Krallık ile Rafael arasında imzalanan 20 milyon sterlinlik (25 milyon dolar) sözleşme, sayısı açıklanmayan miktarda Trophy’nin ve test ekipmanlarının erken tedarikini kapsıyor.

İngiltere’deki Avrupalı ortak girişim olan Rheinmetall BAE Systems Land, tahmini 148 Challenger 2 tankının yerini alacak olan Challenger 3’ü üretiyor. Yeni varyantın 2027 yılında ilk operasyon kabiliyetine, 2030 yılında ise tam operasyon kabiliyetine ulaşması bekleniyor.

Abrams-Trophy
Abrams-Trophy

17 farklı platformda kullanılıyor

Rafael’e göre Trophy için 2.000’den fazla birimin seri üretimi, sözleşme altında. İsrail Savunma Kuvvetleri’nde hizmet veren Merkava tankları, ABD Ordusu tarafından kullanılan Abrams tankları ve Alman Ordusu tarafından kullanılan Leopard 2 tankları da dahil olmak üzere 17 tip araçta, Trophy kullanılıyor.

Öte yandan 2021 yılında Rafael, General Dynamics European Land Systems ve Alman Krauss-Maffei Wegmann, Trophy aktif koruma sistemi için Avrupa merkezi olarak ilan edilen EuroTrophy ortak girişimini kurdu. Merkezi Almanya’da bulunan grup, Avrupalı müşterilerin üretim ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyor.

EuroTrophy, 6 Eylül’de Krauss-Maffei Wegmann ve Fransız Nexter firmasının ortak girişimi olan KNDS ile Trophy’nin Almanya ve Norveç’te Leopard 2A8 tank konfigürasyonu için aktif koruma sistemi temelini oluşturması için bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

EuroTrophy tarafından yapılan açıklamaya göre, Norveç Savunma Malzeme Ajansı Şubat ayında KNDS’yi, tamamı Trophy sistemine sahip olacak 54 adet Leopard 2A8 tankının teslimatı için görevlendirdi. Ayrıca, Alman ordusunun ekipman satın alma ofisi Mayıs ayında Krauss-Maffei Wegmann ile 123 adede kadar Leopard 2 A8 varyantının teslimatı için bir çerçeve anlaşma imzaladı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu