Japonya’da Osprey kazası: 8 ölü, bütün filo yerde

Roketsan-ATMACA-Banner

Japonya’da ABD’ye ait CV-22 Osprey Askeri Hava Aracı’nın düşmesi sonucu 8 asker öldü. Japonya bütün Osprey’leri yere indirirken, ABD’den hava aracının güvenliğinin teyit edilmesini istedi.

Ülkenin güneyinde düşen ABD ordusuna ait “CV-22 Osprey” tipi nakliye uçağının güvenilirliği, Japon kamuoyunda sorgulanıyor. Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, yaptığı açıklamada, ABD’ye bu hava araçlarının güvenliğini teyit etmesi çağrısında bulundu.

STM Banner

Kihara, dünkü kazada nakliye uçağında bulunan 1 Japon askeri personelin hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu hava araçlarının şimdilik yerde tutulacağı bildirildi. Başkent Tokyo’nun batısındaki Yokota Hava Üssü’ne ait “Osprey” tipi nakliye uçağı, dün yerel saatle 14.40’ta ülkenin güneyindeki Yakuşima Adası açıklarında radardan kaybolmuştu.

ABD Hava Kuvvetleri, rutin eğitim görevindeyken meydana gelen kazanın sebebinin araştırıldığını açıklamıştı.

Son Dönemdeki Osprey Kazaları

Helikopter gibi iniş ve kalkış yapabilen, uçak benzeri havada ilerleyebilen tiltrotor Osprey araçlarının, denizaşırı ve Japonya içinde kaza sicili bulunuyor. Son dönemde Osprey’in karıştığı kazalarda, ciddi miktarda bir artış yaşandığı biliniyor. Son olarak Ağustos 2023’te 23 askeri taşıyan MV-22B Osprey Hava Aracı, Avustralya’da düşmüştü. Olayda, 3 ABD Deniz Piyadesi hayatını kaybetti, 5’i ise ağır yaralandı.

Osprey

2022 yılında Kaliforniya Glamis yakınlarında bir eğitim görevi sırasında MV-22B Osprey uçağının düşmesi sonucu beş ABD Deniz Piyadesi hayatını kaybetti. Aynı yıl Norveç’teki NATO eğitim tatbikatları sırasında Osprey uçaklarının düşmesi sonucu dört ABD’li servis üyesi hayatını kaybetti.

2017’de Osprey askeri uçaklarının karıştığı iki kaza meydana geldi. 5 Ağustos’ta bir MV-22B Avustralya açıklarında düşerek üç ABD Deniz Piyadesinin ölümüne neden oldu. Bir Deniz Piyadeleri MV-22 Osprey uçağı bir ay sonra 28 Eylül’de Suriye’de düştü ve iki hizmet mensubu yaralandı.

Geçmişteki Osprey Kazaları

20 Temmuz 1992: Test sırasında bir Osprey’in Virginia’da düşmesi sonucu yedi kişi öldü.

8 Nisan 2000: Arizona’da eğitim sırasında meydana gelen bir kazada 19 deniz piyadesi öldü. Kazadan pilot hatası sorumlu tutulurken, müfettişler pilotun çok hızlı ve çok dik bir açıyla inmeye çalıştığını ve bunun da irtifa kaybına neden olduğu sonucuna vardılar.

CMV-22B-Osprey

11 Aralık 2000: Kuzey Carolina’da bir Osprey’in düşmesi sonucu dört deniz piyadesi hayatını kaybetti. Kaza daha sonra hidrolik bir parça ile ilgili sorunlara ve uçağın bilgisayar sistemindeki bir yazılım anomalisine bağlandı.

8 Nisan 2010: ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir Osprey’in Afganistan’ın güneyinde düşmesi sonucu üç ABD servis üyesi ve bir sivil çalışan hayatını kaybetti.

11 Nisan 2012: Fas’ta meydana gelen bir Osprey kazasında iki ABD personeli öldü.

13 Haziran 2012: Bir Hava Kuvvetleri CV-22 Osprey uçağı Florida, Navarre’ın kuzeyinde rutin bir eğitim görevi sırasında düştü ve beş kişi yaralandı.

17 Mayıs 2015: Bir Deniz Piyadeleri MV-22 Osprey’i Oahu, Hawaii’deki Bellows eğitim alanında düştü ve iki deniz piyadesi öldü.

13 Aralık 2016: Bir MV-22B Osprey Japonya’nın Okinawa kenti açıklarında sığ sulara iniş yaptı ve iki kişi yaralandı.

V-22-Osprey

5 Ağustos 2017: Bir MV-22B Osprey Avustralya açıklarında düştü ve üç deniz piyadesi öldü.

28 Eylül 2017: Bir Deniz Piyadeleri MV-22 Osprey Suriye’de düştü ve iki hizmet mensubu yaralandı.

18 Mart 2022: Norveç’teki NATO eğitim tatbikatı sırasında içinde seyahat ettikleri MV-22 Osprey’in düşmesi sonucu dört ABD hizmet mensubu hayatını kaybetti.

8 Haziran 2022: Çarşamba günü Glamis, Kaliforniya yakınlarında bir eğitim görevi sırasında MV-22 Osprey’in düşmesi sonucu beş ABD Deniz Piyadesi hayatını kaybetti


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu